Osvežavajuća poslastica

0
595

osvezavajuca-poslasticaPotrebno je:

150 g bele alve, 40 g šećera u prahu, 100 g tečnog meda, 3 belanca, 1,5 dl slatke pavlake, 125 g neslanih pistaća i nekoliko listova nane.

Alvu izlomite na manje komade, stavite u blender i izmrvite. Pistaće grubo sameljite. U posudu sipajte med, dodajte šećer i pola decilitra vode. Kuvajte do vrenja, a kada med proključa smanjite temperaturu i kuvajte još 5 minuta. Od belanaca umutite čvrst sneg, postepeno sipajte sirup od meda i nastavite da mutite dok se masa sasvim ne ohladi. Umutite šlag od slatke pavlake, dodajte masu od belanaca, mlevenu alvu i pistaće i sve lagano promešajte. Dobijenu masu sipajte u veći kalup obložen kolačarskim papirom i čuvajte u zamrzivaču najmanje 3 sata. Servirajte u staklenim čašama i ukrasite listićima nane.

Kuglice od bele čokolade

Za 6 osoba: 200 g zaslađenog koncentrovanog mleka, 100 g bele čokolade, 350 g kokosovog brašna i kesica očišćenih lešnika.

Belu čokoladu otopite na pari. Posudu sa otopljenom čokoladom izvadite iz vode, dodajte kokosovo brašno i koncentrovano mleko i snažno promešajte da se sastojci sjedine. Ostavite preko noći u frižideru. U vrelom tiganju 2-3 minuta pržite lešnike. Ohlađenu masu od čokolade vadite prstima, raširite na dlanu, u sredinu stavite prženi lešnik i formirajte kuglicu. Ovaj postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal. Svaku kuglicu uvaljajte u kokosovo brašno i ređajte na poslužavnik.
Dinja s medom i ribizlama

Za 6 osoba: 3 manje dinje, 250 g crvenih ribizli, 3 kašike meda od poljskog cveća i pola dl kisele vode.

Dinje prepolovite i očistite od koštica. Dve dinje isecite na kriške i oljuštite koru. Meso stavite u blender, dodajte med i mineralnu vodu i usitnite. Dobijenu gustu tečnost sipajte u veću posudu. Od preostale dinje kašikom za sladoled vadite kugle i sipajte ih u pripremljeni sok. Čuvajte u frižideru najmanje dva sata. Ovako pripremljen napitak rasporedite u šest staklenih čaša, u svaku stavite malo očišćenih ribizli, lagano promešajte i na kraju ukrasite ribizlama.
Brze tortice

Za 4 osobe:paket lisnatog testa, 3 veće breskve, 20 g maslaca, 40 g šećera u prahu i kupovni sladoled po ukusu.

Testo razvucite i isecite na 4 dela. Breskve operite, prepolovite, izvadite koštice, isecite na kriške i ređajte ih preko testa. Pospite šećerom u prahu, odozgo poređajte komadiće maslaca i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Servirajte sa kuglama sladoleda.
Izvor;Novosti.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here