Postan slavski kolač

0
1988

Postan slavski kolačPotrebno je:
Testo:1 kg brašna, dve i po kafene kašičice soli, 1 kafena kašičica šećera, 125 grama otopljenog margarina, 40 grama kvasca, 1/2 l mlake vode
Ukrasi:250 grama brašna, 100 grama vode
Premazivanje:2 kašike brašna, 2 dl vode
Priprema:
U vanglu staviti brašno i promešati ga sa solju. Posebno potopiti kvasac sa šećerom u mlakoj vodi. Kada kvasac nadodje, zamesiti testo uz dodavanje rastopljenog margarina. Izradjeno testo pokriti krpom i ostaviti da odmara.
U medjuvremenu, od 2 kašike brašna u 2 dl vode skuvati štirak za premazivanje, pomoću kojeg posni slavski kolač dobija izuzetan sjaj.
Ukrase za kolač napraviti od čvrstog testa napravljenog od brašna i vode. To testo treba tanko razvaljati oklagijom i iseći 5 slova (pomoću pečata Isus Hrist pobedjuje). Formirati još i goluba, grozd, klas pšenice i cvet.
Izmešeno testo staviti u podmazanu duboku šerpu u kojoj će se peći. Od testa odvojiti deo i formirati 4 manje kugle i 1 veću. Od ostatka napraviti jednu pletenicu, koja čini osnovu slavskog kolača.
Potom veću kuglu staviti u centar, a 4 manje okolo, tako da formiraju krst. Skuvanim premazom četkom obilno premazati kolač, pa potom stavljati ukrase i to: na svaku kuglu po 1 pečat, a izmedju ostale napravljene ukrase.
Vreme pripreme: 120 minuta

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here