Omiljeni jesenji slatkiš: recept za kesten praline

0
129

Omiljeni jesenji slatkiš: recept za kesten pralinePoslastice od kestena imaju neodoljiv ukus, čak i kada sadrže vrlo malo sastojaka – bitno je da je tu kesten!
Potrebno je:
250 g šećera, 1 šoljica vode, 125 g margarina, 100 g mlevenog keksa , 75 g oraha, 50 g čokolade
Punjenje:150 g pasiranog kestena, 50 g prah-šećera, 50 g oraha, 1 kašika ruma
Glazura:100 g čokolade, 3 kašike ulja
Priprema:
Skuvajte sirup od šećera i vode, pa kad provri, kuvajte još tri minuta. Sklonite s vatre, dodajte margarin i mešajte dok se ne istopi, a zatim dodajte ostale sastojke: mlevene orahe, keks i na kraju izlomljene kockice čokolade. Sve lepo izmešajte, i kad se smesa prohladi, rastanjite je preko folije. Za punjenje izmešajte kesten, prah-šećer, umućen margarin i mlevene orahe, dodajte rum i sve stavite u špric s okruglim nastavkom.
Duž ivice razvijene kore istisnite punjenje od kestena kao traku. Pomoću folije podignite ivicu čokoladne smese i prebacite je preko trake od kestena, kao kad zavijate rolat. Blago pritisnite da obuhvati fil od kestena i prstima, ako ima potrebe, zatvorite ivicu. Rolat dodatno prelijte glazurom od čokolade otopljene s uljem i ostavite na foliji dok se čokolada ne stegne. Zatim ga prebacite na poslužavnik i još malo rahladite u frižideru. Tek kada bude sasvim hladan, isecite ga na kockice, pa svaku stavite u papirnu korpicu. Ukrasite po želji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here