Potrebno je:
karamel – griz krem
1/2 l. mleka, 110g šećera, 70g griza
Za vanila krem:
1/2 l. mleka, 150g šećera, 3 žumanca, 1 puding od vanile, 2 kašike brašna, 1 vanilin šećer, 150g maslaca ili margarina
Sneg od belanaca
3 belanca, 90g šećera, 3 kašike vode.
Priprema:
Ugrejati mleko da bude vrelo. Šećer istopiti u karamel, dodati mleko i promešati dok se karamel ne istopi u mleku. Dodati griz i kuvati na umerenoj temperaturi desetak minuta. Izliti u duguljasti kalup obložen folijom. Ostaviti da se ohladi.
vanila krem: brašno, puding, žumanca, šećer i vanila šećer izmešati sa malo mleka, ostatak staviti da prokuva. U vrelo mleko zakuvati smesu i kuvati 2,3 minuta. Ostaviti da se ohladi.
Penasto umutiti maslac i sjediniti sa vanila kremom muteći mikserom. Staviti preko prve kreme. Ostaviti nekoliko sati ili preko noći u frižideru.
Za belanca, šećer i vodu kuvati nekoliko minuta dok se šećer ne istopi i ne stvori se sirup. Umutiti belanca u čvrst sneg, dodavati vreo sirup neprestano muteći mikserom. Ostaviti da se ohladi pa ukrasiti kolač. Ako vam se na sviđaju belanca stavite šlag.
Izvor:Naxi.rs