Švajcarski rolat

0
1555

Potrebno je:
za rolat: 4 velika žumanca, 6 velikih belanaca, 165 g šećera za žumanca, 85 g šećera za belanca, 150 g sve namenskog brašna, 25 g kakaoa, prstohvat soli.
Sastojci za francusku buter kremu: 250 g šećera, 60 ml vode, 2 žumanca, 300 g omekšalopg putera, isečenog na kockice, 1 kašičica vanilinog ekstrakta ili 1 kesica vanilinog šećera, 100 g čokolade sa 70 % kakaoa
Priprema:
Staviti šerpicu sa vodom na ringlu. U vatrostalnu zdelu staviti žumanca i šećer, staviti nad šerpom sa vodom i polako mutiti dok se žumanca ne zagreju, ali i ne pregreju,temperatura bi trebala da bude oko 40 do 45 °C. Zagrevanje žumanaca je potrebno da bismo dobili veći volumen.Skloniti zdelu sa šerpe i mutiti sa ručnim mikserom oko desetak do 15 minuta dok ne dobijete potpuno gustu smesu od žumanaca.U drugu zdelu staviti belanca i 85 g šećera i umutiti u čvrst šne.Sada, staviti trećinu umućenih belanaca u žumanca i polako sa žicom za mućenje ili spatulom sjediniti sa gustim umućenim žumancima.U manju zdelu staviti brašno, kakao i prstohvat soli i prosejati trećinu nad posudom sa umućenim žumancima i opet sa žicom ili spatulom, nežno umšati brašno.Tako ponoviti još dva puta sa belancima i još dva puta, sa prosejanim brašnom.Pripremiti pleh,41cm X 31cm,ili sličnih veličina, prekriti sa papirom za pečenje, sipati smesu i poravnjati sa spatulom.Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 6 do 7 minuta ( meni je trebalo 10 minuta ).Izvaditi rolat,prevrnuti na kuhinjsku krpu, odvojiti od papira za pečenje i zaviti u rolat sa kraće strane.Ostaviti da se rolat potpuno ohladi.Dok se rolat hladi, napraviti fil.U šerpicu staviti 250 g šećera i 60 ml vode i pustiti da provri, dok sirup vri, vi umutite 2 žumanca u gustu i svetlu kremu.Kad mi je sirup bio gotov, neka vri oko 3 minuta, mora da ostane svetle boje, bilo mi je nezgodno da držim šerpicu u levu ruku a desnom da mutim, ja sam vreli sirup sipala u džezvu za kafu ( imaćete oko 2 dcl sirupa ) i polako u tankom mlazu, sipati vreli sirup u umućena jaja a za to celo vreme, dok sipate vreli sirup, mutite sa mikserom.Nastaviti da mutite dok ne dobijete veoma gustu i svetlu smesu, koja se malo ohladila. Dodavati kockicu po kockicu omekšalog putera i svaki put, kad ste dodali puter, dobro umutiti da nemate grudvica u smesi.Tako umućenu smesu podeliti na pola.U jednu polovinu dodati vanilu a u drugu polovinu otopljenu čokoladu i sve, još jednom, dobro sjediniti.Ostaviti da se smese malo ohlade ( ja sam moje smese malo više ohladila i onda sam ih jedva istisla na rolat )Napunite špric za tortu prvo sa belom smesom i istisnuti ih na rolat,vertikalno, dok imate fil. Sada tako isto uraditi i sa tamnim filom. Na kraju rolata ostaviti malo praznog mesta, da kad zavijete rolat fil ne iscuri.U slučaju da su filovi premekani, ostavite ih da se malo ohlade.Zaviti rolat, i onda zaviti rolat u alu foliju i ostaviti najmanje 5sati u frižider, da se fil ohladi, ili preko noći.Rolat mora da bude dobro zavijen, inače se suši.Ako mislite da vam je rolat suv, kad ga ispečete, jer nema nikakvih dodatnih masnoća, premažite ga sa vrlo malo otopljenog šećera i vode…ja nisam, nama je bilo u redu.Pre nego što ćete rolat poslužiti, dekorisati kako vi volite ( kod mene je posut sa prah šećerom ) i ostaviti najmanje sat vremena na sobnoj temperaturi.( iseći parčiće dok je još hladan, lakše se seče).

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here