Zimski kolač

0
707

zimski kolacPotrebno je za 4 osobe:
1 kg suvih smokava, 100 g suvog grožđa, 100 g meda, 100 g šećera, 100 g kandiranog voća, 100 g čokolade za kuvanje, 100 g seckanih oraha, 120 g brašna, 100 g prezli, malo struganog muskatnog oraščića, limun, pomorandža, 1 dl maslinovog ulja, belo vino za marinadu i kandirano voće za dekoraciju.

Priprema:
Veče pre pripremanja ovog kolača suve smokve i grožđe prelijte belim vinom da ogrezne i ostavite da prenoći. Ujutro u veću posudu sipajte šećer, brašno, prezle i med. Dodajte malo struganog muskatnog oraščića, struganu koru limuna i pomorandže, seckane orahe, seckane oceđene smokve i suvo grožđe, seckanu čokoladu i kandirano voće. Sipajte ulje, ali sačuvajte dve kašike za kasnije i mesite masu prstima. Ako je masa suviše gusta dodajte malo belog vina. Dobijenu masu sipajte u podmazan i brašnom posut okrugli kalup prečnika 26 cm i pecite 40 minuta u zagrejanoj rerni na 160 stepeni. Pečeni kolač ostavite da se malo ohladi, preručite na poslužavnik i ukrasite mešanim kandiranim voćem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here