Potrebno je:
2 male ili 1 velika,presečena na pola oblanda, 100 ml mleka, 200 g šećera, 250 g putera, 150 g mlevenih oraha, 250 g mlevenog plazma ili petit keksa, 3 jajeta, 100 g čokolade za kuvanje, 2 kutije jaffa keksa.
Priprema:
U šerpicu staviti mleko, puter i šećer i sve to otopiti na tihoj vatri, mešajući.Umutiti sa žicom jaja i ostaviti ih na stranu.
U toplo mleko dodati čokoladu za kuvanje, polomljenu na manje kockice, dodati orahe i keks i na kraju dodati umućena jaja, vratiti na ringlu i kuvati još nekoliko minuta, stalno mešajući.Uzeti jednu oblandu ( ja sam koristila dve manje ) sipati pola pripremljenog fila i premazati preko krupne strane.
Jafa keks brzo provući kroz malo hladnog mleka i ređati ih na fil, ali ostaviti razmak između svakog keksa oko 1 prst razmaka i vrlo nežno pritisnuti u fil.Na drugu oblandu premazati na krupnu stranu ostatak fila i vrlo pažljivo preklopiti preko jafa keksa,i nežno pritisnite da se fil rasporedi svuda između keksa i oblande. Ako sa strane počne malo da izlazi, vratite nazad tako što ćete rukama ugurati unutra.Staviti nešto teže na oblandu odozgore i ostaviti, najbolje preko noći da se fil stegne.Sledećeg dana, sa vrlo otrim nožem, seći štanglice.Izvor