Drezdanski kolač

0
896

drezdanski-kolacPotrebno je:
maslac 100 g, šećer 60 g, jaje 1, prašak za pecivo na vrh noža, mahuna vanilije 1, jaje 1, svježi sir 500 g, šećer 130 g, suvo groždje 100 g, puding od vanile 130 g,
limun, korica 1, jaje 4, maslac 160 g, šećer 150 g, puding od vanilije 370 g, listići badema 50 g, šećer u prahu,

Priprema:
Puding od vanilije skuhati po uputi i ohladiti.
Za testo I. maslac sa šećerom izraditi, dodati brašno, jaje i prašak za pecivo. Testo dobro izraditi. Zamotati u foliju za očuvanje svežine i ostaviti u hladnjaku oko 1 sat. Jedan lim za pečenje (26 x 26 cm) namazati uljem i posuti brašnom. Testo staviti u lim za pečenje i razvaljati s malim valjkom za tijesto ili čašom.

Nabockati viljuškom, prekriti papirom za pečenje i obilno nasuti suve mahunarke to se zove slepo pečenje i staviti peći oko 10 min. na temp.180 °C. Pečeno testo izvaditi iz pećnice i papir zajedno s mahunarkama ukloniti.
Za testo II. mahunu vanile po dužini zarezati i nožem ostrugati srž. Sveži sir, jaje, šećer, srž vanile, suvo groždje, 13 dag kuvanog pudinga i fino naribanu koricu od 1 limuna dobro izmešati. Staviti na pečeno testo i glatko izravnati.
Za tijesto III. žumanjke zajedno s maslacem i šećerom penasto izmešati. Preostali kuvani puding (37 dag) postepeno dodavati žumanjcima, mešajući. Belanjke čvrsto izraditi, dodati masi od žumanjaka i metlicom za sneg lagano umešati. Testo od jaja izliti na testo od sira, posuti štapićima ili listićima badema te staviti peći oko 1 sat na temp.180 °C. Kolač mora biti svetlo odozgo, odnosno ako počne dobivati pretamnu boju prekriti papirom za pečenje. Pečeni kolač ostaviti da se ohladi. Pre serviranja kolač narezati i obilno posuti šećerom u prahu.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here