Šarena Madjarica

0
834

Potrebno je:
Testo: 900 gr brašna (pola meko, pola oštro), 10 gr praška za pecivo, 3 belanca, kašičice soli, 300 gr šećera u prahu, 300 gr omekšalog maslaca, 300 gr punomasne kisele pavlake,2 kašike ruma, 2 kašičice arome vanile
1 kašika ruma, 30 gr tamnog kakaa
Fil: 2,4 l mleka, 400 gr šećera, 200 gr gustina, 200 gr oštrog brašna, 2 kašičice arome vanile, 4 kašike ruma, 400 gr maslaca, 150 gr bele kuverture, 150 gr tamne kuverture + 1 kašika tamnog kakaa
Glazura: 200 gr tamne kuverture, 1 kasika arome vanile, 7 kasika ulja.
Priprema:
Za kore penasto izmiksati maslac, belanca i so. U sjedinjenu masu lagano, malo po malo, dodati šećer i miksati dok se sve ne poveže.Zatim dodati kiselu pavlaku, rum, ekstrakt vanile i na kraju polagano umesiti brašno izmešano sa praškom za pecivo. Dobijenu smesu možete ostaviti u frižideru pa valjati malo kasnije ili mozete odmah razvijati kore.
Podeliti testo na dva dela pa u jedan deo umešati kakao i 1 kašiku ruma. Dobro izmesiti da se testo jednolicno oboji. Zatim svaki deo testa podeliti na 3-4 jednaka dela (ja podelim na tri jer nikako ne uspevam izvuci 4 kore od ove smese).Silikonsku podlogu ili papir za pecenje lagano posuti brasnom. Ruke takodje posuti brasnom pa prvi deo testa oblikovati u pravougaonik. Staviti parce plasticne folije preko testa i razviti tanku koru 30*40 cm. Pocnite sa svetlim krama kako bi kasnije mogli proceniti koliko im vremena treba da se ispeku.Zagrejati rernu na 180 stepeni.Prebaciti dobijenu koru na poledjinu pleha, izbockati viljuskom pa peci oko 6-7 minuta (kora mora ostati bela, samo na krajevima poprimi zuckastu boju). Redom razviti sve bele i sve braon kore pa ih ispeci. Pecene kore redjati na radnu povrsinu i pritisnuti plehom da ih izravna. Kad su sve pecene, pomerite pleh i ostavite ih da se ohlade.Izmesati secer, gustin, brasno, ekstrakt vanile i 700 ml mleka dok ne dobijete ujednacenu masu bez grudvica.Ostatak mleka prokuvati. Kad provri umesati smesu od brasna pa, mesajuci, skuvati gust krem. U vruce umesati maslac i rum. Dobijeni krem podeliti na dva dela pa u jedan deo dodati belu cokoladu, a u drugi deo tamnu cokoladu i kakao. Izmesati da se sastojci lepo istope i povezu sa filom. Zatim, podeliti svaki deo fila na 3-4 jednaka dela.
Filovati korice: poceti sa tamnom korom i 1/3 (? ako razvijate 4 kore) tamnog fila, zatim bela kora i 1/3 (?) svetlog fila? nastaviti sa preostalim krama i filom istim redosledom.
Ostaviti kolac preko noci u frizideru pa sutradan preliti glazurom.Za glazuru istopiti cokoladu sa ekstraktom vanile i uljem na laganoj vatri pa preliti kolac.Ostaviti u frizideru jos 30 minuta pa zatim seci.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here