Makovnjača sa medom

0
728

makovnjaca-sa-medomPotrebno je:

30 g svežeg ili kesica suvog kvasca, 500 g brašna, 100 g margarina, 3 kašike šećera, jaje, 3 dl mleka, limun, prstohvat soli ZA FIL 4 kašike meda, 300 g mlevenog maka, 3 dl mleka, 100 g suvog grožđa 4 kašike šećera, 2 žumanca, 2 kašičice mlevenog cimeta, belance za premazivanje, šećer u prahu

Priprema:

Kvasac razmutite sa 50 mililitara mlakog mleka, kašikom šećera i brašna i ostavite da nadođe. Umesite testo od brašna, nadošlog kvasca, polovine margarina, jajeta, soli i šećera. Dobro operite limun i narendajte malo kore. Postepeno dodajte mleko i mesite testo dok ne počne da se odvaja od posude. Pokrijte ga krpom i ostavite da nadođe. Za fil u kuvano mleko dodajte mleveni mak i uz stalno mešanje kuvajte 10 minuta, pa ostavite da se ohladi. Žumanca umutite sa šećerom, pa pomešajte s makom. Smesi dodaje med, oprano i osušeno suvo grožđe i cimet. Sve sjednite.
Testo razvijte u jufku debljine jedan centimetar, premažite preostalim margarinom i nanestite fil. Umotajte s obe strane do sredine, prenesite na namašćen pleh i ostavite oko 40 minuta da naraste. Premažite umućenim belancetom, pa pecite oko jedan sat na 220 stepeni. Pospite je šećerom u prahu i secite kad se potpuno ohladi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here