Štrudla sa makom

0
644

strudla-sa-makomPotrebno je:
kvasac 1 paketić, šećera 1 kašičica, mleka 2 dcl. brašno oko 1 kg. jaja  2 kom. belance 1, margarin 200 gr. limun sok, šećer 5 kašika, mak 500 gr. šećer 10 kašika, mleko 1 dcl. ulje 3-4 kašike, 1 žumance, šećer u prahu za posipa.

Priprema:
Kvasac pomešati sa šećerom u mlako mleko i ostaviti da nadođe. Brašno prosejati i pomešati sve sastojke za testo. Dodajte nadošli kvasac i zamesite meko testo rukom, ostavite sa strane na toplom da se udvostruči. Za to vreme pripremite fil: Mleveni mak pomešajte sa šećerom i uljem, dodajte mleko i prokuvajte. Nadošlo testo premesite i podelite na dva dela. Jedan deo rastanjite oklagijom u pravougaonu jufku. Filujte polovinom pripremljenog fila i urolajte. Prebacite u nauljen pleh. Postupak ponovite i sa drugom polovinom testa i fila. Premažite umućenim žumancetom i pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni dok ne porumeni. Pečenu štrudlu pospite šećerom u prahu. Kada se malo prohladi secite i služite.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here