Beli kolač sa borovnicama

0
1202

beli-kolac-sa-borovnicamaPotrebno je:
za biskvitnu koru: 3 jajeta, 70 g šećera, 70 g brašna, 50 g maslaca, 1 prstohvat soli, 1/2 kesice vanilin-šećera, izrendana kora od 1/4 limuna,
za fil: 3 žumanceta, 100 g šećera u prahu, 2 kašike praška za puding od vanile, 2 kašike mleka, 1 kesica vanilin-šećera, 1 kašika likera od pomorandže, 4 lista želatina
5 dl slatke pavlake, 300 g borovnica,
za posipanje: 20 g šećera u prahu.

Priprema:
Umutite žumanca, trideset pet grama šećera, so, vanilin-šećer i koru od limuna u penastu smesu. Posebno umutite belanca i preostali šećer u čvrst šne, pa ga pažljivo umešajte u smesu od žumanaca. Dodajte otopljeni maslac i prosejano brašno, pa sastojke lagano izmešajte. Četvrtastu tepsiju premažite maslacem i pospite brašnom, pa u nju sipajte testo. Pecite ga dvadeset minuta na 220° C, u prethodno zagrejanoj pećnici.

Koru ostavite da se ohladi, pa je presecite na dva pravougaona komada (veličinu i oblik prilagodite duguljastom kalupu u kojem ćete pripremiti kolač).Žumanca, šećer u prahu, prašak za puding i mleko mutite na pari, sve dok ne dobijete penastu smesu. Dodajte liker i vanilin-šećer, pa krem sklonite sa pare i uz mešanje ga ohladite. Slatku pavlaku umutite u čvrst šlag i u nju umešajte želatin pripremljen po uputstvu sa kesice. Zatim je sjedinite sa kremom i u ovaj fil umešajte borovnice.Duguljasti kalup obložite plastičnom folijom i na dno položite jednu koru. Preko njega sipajte fil, poravnajte mu gornju površinu i odozgo položite drugu koru. Kolač ostavite da odstoji na hladnom mestu tri sata. Kalup okrenite i pažljivo izvadite kolač. Odstranite foliju i gornju površinu kolača pospite šećerom u prahu.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here