Bernina baklava

0
846

bernina-baklavaPotrebno je:
700 g tankih kora, 400 g krupno mlevenih oraha, 100 g suvog groždja, 200 g kristal šećera, tira (umesiti 2 žumanca sa komadom putera veličine oraha i toliko brašna da se dobije tvrdo testo). Tiru izrendati na krupnoj trenici i ostaviti na krpi da se malo prosuši.

Priprema:
Orahe, suvo groždje, tiru i kristal šećer dobro izmešati. Skuvati 1 kg kristal šećera sa 5 dl vode i 2 iscedjena limuna. Rastopiti 250 g putera i 2,5 dl ulja.
3 gornje i 3 donje kore se ne filuju samo se prskaju rastopljenim puterom i uljem. Sve ostale kore se prskaju i filuju.
Iseći na rombove i uključiti remu. Poprskati baklavu vodom i ostaviti da odstoji dok se rema ne zagreje. Kada se ispeče sipati vruće šerbe na vruću baklavu. Od ukuvanos šerbeta ostave se 2 kutlače, vrate na šporet da šerbe provri i onda zalije baklava. Tako se dobije staklast izgled.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here