Recept za jednu od brojnih varijati popularnog kolača baklave. Idealna za ljubitelje kokosa. Jednostavno je neodoljiva.
Potrebno je:
500 g kora za baklavu, 5 jaja, 2 šolje šećera, 1 šolja ulja, 1 šolja jogurta, 200 g kokosovog brašna, 1 prašak za pecivo
za preliv: 4 šolje šećera, 5 šolja vode, 1 vanilin šećer
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom, pa dodati ulje, jogurt i kokosovo brašno sa praškom za pecivo. Sve promešati. Na dno podmazanog pleha staviti dve kore, pa fil. Opet staviti dve kore, pa fil i tako sve dok se sastojci ne potroše.Na kraju staviti tri kore, rezati baklavu na rombove, pa je premazati uljem. Peći na 200 stepeni, oko 40 minuta.Dok se baklava peče, pripremiti preliv. Staviti vodu i šećer da provri, pa kuvati na slaboj vatri desetak minuta. Pred kraj dodati i vanilin šećer. Pečenu baklavu malo prohladiti, pa preliti vrućom prelivom i ostaviti da upije.Pre služenja dobro ohladiti u frižideru.
Izvor: Neum-Bih.com