Banjalučka baklava

0
1979

banjalucka baklavaBaklava je poznat kolač širom sveta a u zavisnosti od mesta pripreme postoje i lokalne varijante,takva je i BANJALUČKA BAKLAVA koju posebno odlikuje dodatak cimeta.

Potrebno je:
300 grama šećera, 150 grama margarina, 4 cela jaja, cimet, 150 grama mlevenih oraha, 150 grama suvog groždja, 250 grama brašna, 150 grama griza, kore
Preliv: 300 grama šećera, 2 čaše vode

Banjalučka baklava priprema:
Umutiti margarin sa šećerom,  jajima i dodati cimet.Potom dodati mlevene orahe,suvo groždje,brašno i griz.Staviti 3 do 4 kore pa preko njih celokupnu masu, prekriti sa 3 do 4 kore i ispeći na 200 stepeni.Preliti prelivom od skuvanih 300 grama šećera u dve čaše vode.Na ukus baklave najviše utiče odnos materijala i preliva.Naravno ukusi su različiti i o njima ne treba raspravljati pa svako treba da odabere baklavu koja mu se najviše dopada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here