Karamel pita sa jabukama

karamel pita sa jabukamaPotrebno je:
125 g maslaca, 100 g šećera, jaje, 250 g brašna, 1-2 pune kašike kisele pavlake, na vrh noža praška za pecivo,
Podloga: 700 g jabuka, 200 g šećera, kesica vanilin-šećera, cimet, sok od 1 limuna.

Priprema:
Maslac umutite penasto, postepeno dodajte šećer, sve vreme muteći, pa umešajte jaje i pavlaku, i na kraju varjačom sve sjedinite u jednoličnu smesu s brašnom i praškom za pecivo. Testo treba samo da se odvaja od posude. Oblikujte kuglu, umotajte je u prozirnu foliju i stavite u frižider dok ne spremite ostalo.Jabuke oljuštite i isecite na tanke kriške. U tepsiju u kojoj ćete peći pitu uspite šećer i ravnomerno ga rasporedite po dnu, po njemu rasporedite jabuke, njih pospite cimetom, vanilin-šećerom i poprskajte sokom od limuna. Stavite na ugrejanu ringlu i zagrevajte dok se šećer ne istopi i karamelizuje. Sklonite s vatre i malo prohladite.Izvadite testo iz frižidera, razvucite ga na dimenzije tepsije, njime pokrijte jabuke, a krajeve malo stisnite uz ivice tepsije. Pitu pecite na 180 stepeni oko 20-25 minuta. Izvadite iz rerne i par minuta držite prekriveno kuhinjskom krpom, onda pitu prevrnite na tanjir za služenje.Napomena: Pitu secite kao tortu i svako parče poslužite ukrašeno šećerom u prahu.

Rolnice sa feta sirom

Rolnice sa feta siromPotrebno je:
Lisnato testo 500 gr, feta sir 300 gr, pavlaka 180 ml, jaje 1 komad.

Priprema:
Odmrznuti lisnato testo.Razviti ga sto tanje i iseci na trake sirine oko 2 cm i duzine oko 15 cm.Svaku traku namotati oko modle za sam rolne.(ko nema moze sam da je napravi pomocu folije)Premazati jednim umucenim jajetom i staviti da se pece 20 minuta na 200 stepeni.Kad je peceno skinuti sa modle i ostaviti da se ohladi.FIL Izgnjeciti sir i pomesati sa pavlakom, da se dobije fina kremasta masa.Napuniti spric za ukrasavanje torti i puniti rolnice.Ukrasiti ih po zelji.

Čokoladna pita

cokoladna-pitaPotrebno je:
300 g mlevenog keksa, 1 kašika kakaa, 4 belanca, 500 ml jogurta, 300 g čokolade za kuvanje, 1 kesica želatina, lešnici za dekoraciju.

Priprema:
Mleveni keks pomešati sa kakaom i belancima, da se dobije homogena smesa. Okrugli kalup obložiti smesom i uzdići ivice. Izbockati viljuškom. Ispeći koru - 10 minuta na 180° stepeni.Jogurt sipati u posudu. Istopiti čokoladu na niskoj temperaturi ili u mikrotalasnoj. Dodati par kašika jogurta da se masa smlači, pa sve uliti u posudu sa jogurtom. Izmešati.Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice. U ovom slučaju: razmutiti sa 4 kašike hladne vode, ostaviti da nabubri, a zatim ugrejati i mešati dok se ne rastope sve mrvice. Dodati jogurtu i čokoladi.Preliti preko ispečene kore i ostaviti da se dobro ohladi u frižideru. Ukrasiti čokoladnim topingom i lešnicima.

Šarena pita

sarena-pitaPotrebno je:
Za testo: 250 g brašna, 70 g šećera, 120 g putera, 50 g mlevenih badema, 2 žumanca i kašika vina.
Za fil: 50 g marmelade po želji, 50 g šećera, 5 jaja, 100 g šećera, 400 ml slatke pavlake, limun, pomorandža, limeta i 2 belanca.

Priprema:
U veliku činiju sipajte prosejano brašno, dodajte šećer, mlevene bademe i puter. Dobro promešajte, sipajte kašiku vina, dodajte žumanca, pa brzo zamesite sipkavo testo. Umotajte ga u plastičnu foliju i ostavite da se hladi u frižideru minimum 60 minuta. Testo izvadite iz frižidera i razvucite prema veličini pleha, koji ste obložili kolačarskim papirom. Pecite u rerni zagrejanoj na 160 stepeni oko 15 minuta. U međuvremenu umutite jaja, dodajte 100 g šećera, umućenu slatku pavlaku, sok i rendanu koru od limuna, marmeladu, pomorandžu i limetu. Mutite mikserom dok ne postane penasto. Smesu prelijte preko kolača i pecite još 25 minuta. Za to vreme umutite čvrst sneg od belanaca sa 50 g šećera, premažite pitu i pecite još 10 minuta. Pre serviranja pitu ohladite, isecite na kocke i ukrasite po želji.

Laka pita sa limunom

laka pita sa limunomPotrebno je:
za sipko testo: 375 g brašna, 190 g maslaca, 130 g šećera u prahu, 1 prstohvat soli, 1 kašičica vanilin-šećera, izrendana kora od 1 limuna, izrendana kora od 1 pomorandže,
za fil: 2,5 dl mleka, 30 gr. šećera, 30 gr. gustina, 3 žumanceta, sok od 1 limuna, izrendana kora od 1 limuna,
za smesu od belanaca: 100 gr. šećera, 100 gr. šećera u prahu, 4 belanceta, sok od 1/2 limuna,
za posipanje: 20 gr. šećera u prahu.

Priprema:
Prosejte brašno na radnu površinu sredini napravite udubljenje. U ovo udubljenje stavite jaje, šećer u prahu, so, vani-lin-šećer, koru od limuna i pomorandže i maslac isečen na listiće. Od ovih sastojaka razmesite glatko sipko testo. Obmotajte ga aluminijumskom folijom i ostavite ga da odstoji na hladnom mestu dva sata. Zatim ga razvijte na pobrašnjenoj površini, pa njime obložite dno i stranice okruglog kalupa. Pecite ga deset minuta na 180° C, u prethodno zagrejanoj pećnici.Izmešajte mleko, šećer i gustin, pa ovu smesu kuvajte na umerenoj vatri sve dok se ne zgusne. Sklonite je sa vatre i u nju umešajte žumanca, sok i koru od limuna.Fil ostavite da se malo ohladi, pa njime premažite testo.

Opširnije: Laka pita sa limunom

Friday the 28th.