Rolnice sa feta sirom

Rolnice sa feta siromPotrebno je:
Lisnato testo 500 gr, feta sir 300 gr, pavlaka 180 ml, jaje 1 komad.

Priprema:
Odmrznuti lisnato testo.Razviti ga sto tanje i iseci na trake sirine oko 2 cm i duzine oko 15 cm.Svaku traku namotati oko modle za sam rolne.(ko nema moze sam da je napravi pomocu folije)Premazati jednim umucenim jajetom i staviti da se pece 20 minuta na 200 stepeni.Kad je peceno skinuti sa modle i ostaviti da se ohladi.FIL Izgnjeciti sir i pomesati sa pavlakom, da se dobije fina kremasta masa.Napuniti spric za ukrasavanje torti i puniti rolnice.Ukrasiti ih po zelji.

Šarena pita

sarena-pitaPotrebno je:
Za testo: 250 g brašna, 70 g šećera, 120 g putera, 50 g mlevenih badema, 2 žumanca i kašika vina.
Za fil: 50 g marmelade po želji, 50 g šećera, 5 jaja, 100 g šećera, 400 ml slatke pavlake, limun, pomorandža, limeta i 2 belanca.

Priprema:
U veliku činiju sipajte prosejano brašno, dodajte šećer, mlevene bademe i puter. Dobro promešajte, sipajte kašiku vina, dodajte žumanca, pa brzo zamesite sipkavo testo. Umotajte ga u plastičnu foliju i ostavite da se hladi u frižideru minimum 60 minuta. Testo izvadite iz frižidera i razvucite prema veličini pleha, koji ste obložili kolačarskim papirom. Pecite u rerni zagrejanoj na 160 stepeni oko 15 minuta. U međuvremenu umutite jaja, dodajte 100 g šećera, umućenu slatku pavlaku, sok i rendanu koru od limuna, marmeladu, pomorandžu i limetu. Mutite mikserom dok ne postane penasto. Smesu prelijte preko kolača i pecite još 25 minuta. Za to vreme umutite čvrst sneg od belanaca sa 50 g šećera, premažite pitu i pecite još 10 minuta. Pre serviranja pitu ohladite, isecite na kocke i ukrasite po želji.

Laka pita sa limunom

laka pita sa limunomPotrebno je:
za sipko testo: 375 g brašna, 190 g maslaca, 130 g šećera u prahu, 1 prstohvat soli, 1 kašičica vanilin-šećera, izrendana kora od 1 limuna, izrendana kora od 1 pomorandže,
za fil: 2,5 dl mleka, 30 gr. šećera, 30 gr. gustina, 3 žumanceta, sok od 1 limuna, izrendana kora od 1 limuna,
za smesu od belanaca: 100 gr. šećera, 100 gr. šećera u prahu, 4 belanceta, sok od 1/2 limuna,
za posipanje: 20 gr. šećera u prahu.

Priprema:
Prosejte brašno na radnu površinu sredini napravite udubljenje. U ovo udubljenje stavite jaje, šećer u prahu, so, vani-lin-šećer, koru od limuna i pomorandže i maslac isečen na listiće. Od ovih sastojaka razmesite glatko sipko testo. Obmotajte ga aluminijumskom folijom i ostavite ga da odstoji na hladnom mestu dva sata. Zatim ga razvijte na pobrašnjenoj površini, pa njime obložite dno i stranice okruglog kalupa. Pecite ga deset minuta na 180° C, u prethodno zagrejanoj pećnici.Izmešajte mleko, šećer i gustin, pa ovu smesu kuvajte na umerenoj vatri sve dok se ne zgusne. Sklonite je sa vatre i u nju umešajte žumanca, sok i koru od limuna.Fil ostavite da se malo ohladi, pa njime premažite testo.

Opširnije: Laka pita sa limunom

Čokoladna pita

cokoladna-pitaPotrebno je:
300 g mlevenog keksa, 1 kašika kakaa, 4 belanca, 500 ml jogurta, 300 g čokolade za kuvanje, 1 kesica želatina, lešnici za dekoraciju.

Priprema:
Mleveni keks pomešati sa kakaom i belancima, da se dobije homogena smesa. Okrugli kalup obložiti smesom i uzdići ivice. Izbockati viljuškom. Ispeći koru - 10 minuta na 180° stepeni.Jogurt sipati u posudu. Istopiti čokoladu na niskoj temperaturi ili u mikrotalasnoj. Dodati par kašika jogurta da se masa smlači, pa sve uliti u posudu sa jogurtom. Izmešati.Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice. U ovom slučaju: razmutiti sa 4 kašike hladne vode, ostaviti da nabubri, a zatim ugrejati i mešati dok se ne rastope sve mrvice. Dodati jogurtu i čokoladi.Preliti preko ispečene kore i ostaviti da se dobro ohladi u frižideru. Ukrasiti čokoladnim topingom i lešnicima.

Pita madjarica

pita-madjaricaPotrebno je:
korice: 3 jajeta, 7 kašika šećera, 180 gr. masti (ja nemam uvek, koristim maslac), 1/2 dcl. mleka (pola male šoljice za kafu), 1 kašikica sode bikarbone
oko 550 gr. brašna
fil: 1 l. mleka, 250 gr. šećera, 10 kašika brašna, 125 gr. maslaca ili margarina, 3 kašike kakao, 100 gr. čokolade za kuvanje
glazura: 100 gr. čokolade za kuvanje, 3 kašike ulja

Priprema:
Umutiti jaja, šećer, mast i mleko, dodati brašno i sodu bikarbonu. Ostaviti testo pola sata da se odmori. Podeliti na 5 delova. Ja izmerim vagicom da mi budu iste težine.
Od testa razvući tanku koricu veličine otprilike 35x25 cm. Ja to radim direktno na obrnutoj tepsiji koju sam malo posula brašnom. Peći na 180 stepeni oko 8 do 10 minuta tako da korice ostanu blede i mekane, čim se malo ohlade dobiće na čvrstini. Takodje, ja odsečem i ravno sve krajeve korice, kolika je tepsija, po ivicama, čim je izvadim iz rerne, tako da odmah dobijem potpuno ravnu koricu bez onih malih zadebljanja i uvijenih krajeva po ivicama.

Opširnije: Pita madjarica

Saturday the 25th.