Dansko pecivo

dansko-pecivoPotrebno je:
300ml mleka, 2/3 kvasca, 1 kašika šećera, 1 kašikica soli, oko 700 – 800 gr brašna,  250 gr putera, dzem od kajsije, 100 gr šećera u prahu, 1/2 kašikice cimeta, 1 žumance.

Priprema:
Razmutiti kvasac u toplom mleku sa kašikom šećera. Dodati polovinu brašna i kašikicu soli pa i to razmutiti. Dodati 50 gr putera, a ostatak margarina staviti u friz, dodati i žumance, pa postepeno dodavati brašno pa umesiti meko, glatko testo.Ostaviti da ga odstoji 15 minuta.Kad je odstajalo razvući u pravougaonik pa na trećinu narendati 1/3 ostalog putera.
Prebaciti trećinu pravugaonika ka unutra, na 2/3 preostalog testa, pa prebaciti treću trećinu preko prva dva dela. Ostaviti da odstoji 10 minuta pa ponoviti postupak još dva puta razvlačeći u pravugaonik i  rendajući margarin na trećinu testa, pa prebacivati testo. Svaki put ostaviti da odstoji 10 minuta. testo bi trebalo da je mekano i da se lako razvlači. Kada je i treća tura odstajala 10 minuta razvući teszo opet u pravugaonik, da bude s’prsta debljine, pa iseći ga u trake širine 10cm i onda svaku traku u kvadrat, da dobijemo otprilike kvadrate 10x10cm.Svaki kvadrat zarezati po 1cm od rubova.U sredinu staviti dzem od kajsija, pa prebaciti izrezane krajeve, trouglove jedan prako drugog. Premazati sa razmućenim žumancetom sa malo ulja.  Uključiti rernu na 50 stepeni. Poslagati u tepsiju na veće razmake napravljeno pecivo i dobro ga poprskati sa vodom.  Staviti u toplu rernu da odstoji i naraste 15 minuta.  Izvaditi pa pojačati rernu na 200 stepeni. Staviti pecivo da se peče, otprilike 15 – 20 minuta, videćete kad fino porumeni.  Pečeno dansko pecivo izvaditi iz rerne, poslagati na poslužavnik i posuti šećerom u prahu u koji smo dodali malo cimeta.

Obična bela pita

Potrebno je:
500g brašna, 200g šećera, 250g masti, 2 jajeta, pola praška za pecivo, vanil šećer
fil: 3dcl mleka, 200g šećera, 5 kašika griza, 250g putera, vanil šećer, malo limunova soka

Priprema:
kore:
Mast dobro izmutiti mikserom,dodati jaja, šećer te brašno, prašak za pecivo i vanil šećer.Dobro umesiti.Podeliti na tri dela.Razvući oklagijom, peći na prevrnutom plehu.
fil: U mleko zakuvati šećer pa potom zakuvati griz.Dodati vanil šećer i malo limunovog soka.Kada se prohladi dodati puter.
filovati: Najbolje su kada se naprave dan ranije.

Poljska krempita

poljska krempitaPotrebno je:
Za žutu koru: 2 šoljice brašna, pola šoljice šećera u prahu, kesica praška za pecivo, kašičica vanilin šećera, 200 g putera, 4 žumanceta, rendana kora od pola limuna, 100 g oraha i 100 g džema od ribizla.
Za belu koru: 6 belanaca, 1,5 kašičica šećera u prahu i 2 kašike gustina.
Za krem: 3 šoljice mleka, 4 kašike brašna, 2 kašike gustina, 2 žumanceta, kašičica vanilin šećera, 200 g putera i 50 g listića badema za posipanje.

Priprema:
Pomešajte brašno, prašak za pecivo i vanilu, dodajte puter umućen sa šećerom, žumancima i limunovom korom, zamesite testo, umotajte u foliju i ohladite u frižideru. Posle 30 minuta razvijte oklagijom, stavite u pleh obložen masnim papirom, premažite džemom i pospite orasima. Pecite u rerni na 100 stepeni 10 minuta sa odškrinutim vratima rerne, povećajte temperaturu na 160 stepeni, zatvorite rernu i pecite još 30 minuta.

Opširnije: Poljska krempita

Bela pita

Potrebno je:
500g brašna, 200g šećera, 250g masti, 2 jajeta, pola praška za pecivo, vanil šećer
Fil: 3dcl mleka, 200g šećera
5 kašika griza, 250g putera, vanil šećer, malo limunova soka
Priprema kore: Mast dobro izmutiti mikserom,dodati jaja,šećer te brašno,prašak za pecivo i vanil šećer.Dobro umesiti.Podeliti na tri dela.Razvući oklagijom, peći na prevrnutom plehu.
Fil: U mleko zakuvati šećer pa potom zakuvati griz.Dodati vanil šećer i malo limunovog soka.Kada se prohladi dodati puter.
Filovati.Najbolje su kada se naprave dan ranije.

Seoska lisnata pogača


seoska lisnata pogacaTako mekana i lisnata da se jednostavno topi u ustima.

Potrebno je: 1 kg brašno, 0,5l mleko, 3 jaja 250 gr puter, 1 dl ulje, 1 kocka kvasac, 1 kašika sol, 1 kašika šećer, 400gr tvrdog sira

Priprema:
Zamesite testo od kašiku sli, kašiku šećera, nadosli kvasac, dva cela jajeta i jedno bjelance , ulje i toplo mleko..Zamesite sredno tvrdo testo i ostavite ga da se odmori deset minuta. Kad se testo odmori podelite ga na 24 loptica. Uzmite jednu lopticu i razvucite jufku veličinu tanjira i namazite omeksalim puterom.Zatim posipajte sitno izdrobleni sir. Produžite postupak i sa ostalim jufkama. Poslednju jufku stavite i nemojte je mazati. Od svih poredjanih jufka razvucite jednu veliku jufku i stavite u namašćenu tepsiju 36 broj i isecite na kocke. odozgo namažite je sa umućeno zumanjce.Ostavite je 30 minuta da se testo odmori i nadodje Pecite u zagrijanu rernu na 250 stepeni prvih deset minuta a onda namalite na 200 i dopecite pogaču. Gotovu pogaču ostavite da se malo ohladi pa poslu zite isečenu na kocke.

Sunday the 24th.