Poljska krempita

poljska krempitaPotrebno je:
Za žutu koru: 2 šoljice brašna, pola šoljice šećera u prahu, kesica praška za pecivo, kašičica vanilin šećera, 200 g putera, 4 žumanceta, rendana kora od pola limuna, 100 g oraha i 100 g džema od ribizla.
Za belu koru: 6 belanaca, 1,5 kašičica šećera u prahu i 2 kašike gustina.
Za krem: 3 šoljice mleka, 4 kašike brašna, 2 kašike gustina, 2 žumanceta, kašičica vanilin šećera, 200 g putera i 50 g listića badema za posipanje.

Priprema:
Pomešajte brašno, prašak za pecivo i vanilu, dodajte puter umućen sa šećerom, žumancima i limunovom korom, zamesite testo, umotajte u foliju i ohladite u frižideru. Posle 30 minuta razvijte oklagijom, stavite u pleh obložen masnim papirom, premažite džemom i pospite orasima. Pecite u rerni na 100 stepeni 10 minuta sa odškrinutim vratima rerne, povećajte temperaturu na 160 stepeni, zatvorite rernu i pecite još 30 minuta.

Opširnije: Poljska krempita

Seoska lisnata pogača


seoska lisnata pogacaTako mekana i lisnata da se jednostavno topi u ustima.

Potrebno je: 1 kg brašno, 0,5l mleko, 3 jaja 250 gr puter, 1 dl ulje, 1 kocka kvasac, 1 kašika sol, 1 kašika šećer, 400gr tvrdog sira

Priprema:
Zamesite testo od kašiku sli, kašiku šećera, nadosli kvasac, dva cela jajeta i jedno bjelance , ulje i toplo mleko..Zamesite sredno tvrdo testo i ostavite ga da se odmori deset minuta. Kad se testo odmori podelite ga na 24 loptica. Uzmite jednu lopticu i razvucite jufku veličinu tanjira i namazite omeksalim puterom.Zatim posipajte sitno izdrobleni sir. Produžite postupak i sa ostalim jufkama. Poslednju jufku stavite i nemojte je mazati. Od svih poredjanih jufka razvucite jednu veliku jufku i stavite u namašćenu tepsiju 36 broj i isecite na kocke. odozgo namažite je sa umućeno zumanjce.Ostavite je 30 minuta da se testo odmori i nadodje Pecite u zagrijanu rernu na 250 stepeni prvih deset minuta a onda namalite na 200 i dopecite pogaču. Gotovu pogaču ostavite da se malo ohladi pa poslu zite isečenu na kocke.

Posna pita od jabuka

Posna pita od jabuka

 

Potrebno je:
1 ½ kg jabuka, 1 ½ kašičica cimeta, 200 g brašna, 3 kašike kokosovog brašna, 150 g griza, ½ kašičice karanfilića, 1 kesica burbon vanilin šećera, 150 g šećera, 1 kesica prašla za pecivo.

 

 

Priprema:
Jabuke operite, ogulite i narendajte. Pomešajte ih sa vanilin šećerom, cimetom i karanfilićem. U posebnoj posudi pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, kokos i griz. Dobijenu količinu podelite na tri dela. U pleh u kome ćete peći kolač najpre stavite jedan deo jabuka, pa pola količice mešavine od brašna, potom ponovo jabuke, pa brašno i poslednji sloj ponovo jabuke. Na kraju kolač pospite šećerom i stavite da se peče 30 minuta na 180 stepeni, pa 15 minuta na 200.

Pletena pogača

Pletena pogacaPotrebno je:
700grama brašno, 1paketić kvasac, kašičica šećera, kašičica soli, 1 jaje, 1 dcl.ulje, 1,5 dcl vode, 2 dcl mleko,
za premaz: 1 jaje    
za posipanje: susam

Priprema:
Kvasac rastvorite u malku vodu sa kašičicom šećera i ostavite sa strane par minuta. U dublji sud dodajte brašno pomešano sa solju. Dodajte jaje, ulje i mleko zatim nadošli kvasac. Rukom zamesite testo pokrijte krpom i ostavite na sobnoj temperaturi da se udvostruči. Premesite nadošlo testo i podelite u dri jednaka dela.Od svakog dela testa napravite valjke (prutiće).Poredjajte valjke jedan pored drugog i ispletite pletenicu.

Opširnije: Pletena pogača

Kiflice mekane kao duša

Kiflice mekane kao dusaPotrebno je:
za testo: 1.1 kg brašna, 500 ml mleka, 300 ml ulja, 2 jaja, 2 kašike šećera, 1 kašika soli, 50 gr svežeg kvasca
još treba: 1 jaje(za premazivanje), susam za posipanje, 1 margarin

Priprema:
U mlako mleko stavite kvasac, prstohvat soli i šećera i ostavite da nadodje. U vanglicu sjediniti ulje, jaja, šećer i so, a onda dodajte i mleko sa nadošlim kvascem. Brašnom zamesite testo i ostavite 30 minuta na toplom mestu da nadodje.Nadošlo testo podelite na tri dela. Svaki deo posebno razvucite oklagijom u krug prečnika 45 cm. Sa nožem isecite na 12 delova ili 16 ako želite manje kiflice. 50 gr od margarina istopite i uz pomoć četkice premažite svaki trougao, a onda urolajte kiflice.

Opširnije: Kiflice mekane kao duša

Friday the 31st.