Pletena pogača

Pletena pogacaPotrebno je:
700grama brašno, 1paketić kvasac, kašičica šećera, kašičica soli, 1 jaje, 1 dcl.ulje, 1,5 dcl vode, 2 dcl mleko,
za premaz: 1 jaje    
za posipanje: susam

Priprema:
Kvasac rastvorite u malku vodu sa kašičicom šećera i ostavite sa strane par minuta. U dublji sud dodajte brašno pomešano sa solju. Dodajte jaje, ulje i mleko zatim nadošli kvasac. Rukom zamesite testo pokrijte krpom i ostavite na sobnoj temperaturi da se udvostruči. Premesite nadošlo testo i podelite u dri jednaka dela.Od svakog dela testa napravite valjke (prutiće).Poredjajte valjke jedan pored drugog i ispletite pletenicu.

Opširnije: Pletena pogača

Posna pita od jabuka

Posna pita od jabuka

 

Potrebno je:
1 ½ kg jabuka, 1 ½ kašičica cimeta, 200 g brašna, 3 kašike kokosovog brašna, 150 g griza, ½ kašičice karanfilića, 1 kesica burbon vanilin šećera, 150 g šećera, 1 kesica prašla za pecivo.

 

 

Priprema:
Jabuke operite, ogulite i narendajte. Pomešajte ih sa vanilin šećerom, cimetom i karanfilićem. U posebnoj posudi pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, kokos i griz. Dobijenu količinu podelite na tri dela. U pleh u kome ćete peći kolač najpre stavite jedan deo jabuka, pa pola količice mešavine od brašna, potom ponovo jabuke, pa brašno i poslednji sloj ponovo jabuke. Na kraju kolač pospite šećerom i stavite da se peče 30 minuta na 180 stepeni, pa 15 minuta na 200.

Domaći burek sa sirom

Domaci burek sa siromPotrebno je:
1/2 kg kora za pitu, 350 g sitnog slanog sira, 250 ml vode, 125 ml ulja

 
Priprema:
Promešati ulje i vodu. Sir izmrviti. Dve kore staviti u nauljenu tepsiju, tako da krajevi prelaze ivice tepsije. Mešavinom ulja i vode poprskati kore, na to staviti još dve kore, koje takođe treba poprskati. Staviti treću koru, a preko nje malo sira. Redjati dalje, po dve poprskane kore, pa na trećoj sir i tako redom dok se sve kore ne utroše. Korama koje su prešle ivicu tepsije umotati burek, pa ga zaliti ostatkom ulja. Peći na 180 stepeni oko sat vremena.

Kiflice mekane kao duša

Kiflice mekane kao dusaPotrebno je:
za testo: 1.1 kg brašna, 500 ml mleka, 300 ml ulja, 2 jaja, 2 kašike šećera, 1 kašika soli, 50 gr svežeg kvasca
još treba: 1 jaje(za premazivanje), susam za posipanje, 1 margarin

Priprema:
U mlako mleko stavite kvasac, prstohvat soli i šećera i ostavite da nadodje. U vanglicu sjediniti ulje, jaja, šećer i so, a onda dodajte i mleko sa nadošlim kvascem. Brašnom zamesite testo i ostavite 30 minuta na toplom mestu da nadodje.Nadošlo testo podelite na tri dela. Svaki deo posebno razvucite oklagijom u krug prečnika 45 cm. Sa nožem isecite na 12 delova ili 16 ako želite manje kiflice. 50 gr od margarina istopite i uz pomoć četkice premažite svaki trougao, a onda urolajte kiflice.

Opširnije: Kiflice mekane kao duša

Karamel pita sa jabukama

karamel pita sa jabukamaPotrebno je:
125 g maslaca, 100 g šećera, jaje, 250 g brašna, 1-2 pune kašike kisele pavlake, na vrh noža praška za pecivo,
Podloga: 700 g jabuka, 200 g šećera, kesica vanilin-šećera, cimet, sok od 1 limuna.

Priprema:
Maslac umutite penasto, postepeno dodajte šećer, sve vreme muteći, pa umešajte jaje i pavlaku, i na kraju varjačom sve sjedinite u jednoličnu smesu s brašnom i praškom za pecivo. Testo treba samo da se odvaja od posude. Oblikujte kuglu, umotajte je u prozirnu foliju i stavite u frižider dok ne spremite ostalo.Jabuke oljuštite i isecite na tanke kriške. U tepsiju u kojoj ćete peći pitu uspite šećer i ravnomerno ga rasporedite po dnu, po njemu rasporedite jabuke, njih pospite cimetom, vanilin-šećerom i poprskajte sokom od limuna. Stavite na ugrejanu ringlu i zagrevajte dok se šećer ne istopi i karamelizuje. Sklonite s vatre i malo prohladite.Izvadite testo iz frižidera, razvucite ga na dimenzije tepsije, njime pokrijte jabuke, a krajeve malo stisnite uz ivice tepsije. Pitu pecite na 180 stepeni oko 20-25 minuta. Izvadite iz rerne i par minuta držite prekriveno kuhinjskom krpom, onda pitu prevrnite na tanjir za služenje.Napomena: Pitu secite kao tortu i svako parče poslužite ukrašeno šećerom u prahu.

Friday the 24th.