Kiflice mekane kao duša

Kiflice mekane kao dusaPotrebno je:
za testo: 1.1 kg brašna, 500 ml mleka, 300 ml ulja, 2 jaja, 2 kašike šećera, 1 kašika soli, 50 gr svežeg kvasca
još treba: 1 jaje(za premazivanje), susam za posipanje, 1 margarin

Priprema:
U mlako mleko stavite kvasac, prstohvat soli i šećera i ostavite da nadodje. U vanglicu sjediniti ulje, jaja, šećer i so, a onda dodajte i mleko sa nadošlim kvascem. Brašnom zamesite testo i ostavite 30 minuta na toplom mestu da nadodje.Nadošlo testo podelite na tri dela. Svaki deo posebno razvucite oklagijom u krug prečnika 45 cm. Sa nožem isecite na 12 delova ili 16 ako želite manje kiflice. 50 gr od margarina istopite i uz pomoć četkice premažite svaki trougao, a onda urolajte kiflice.

Opširnije: Kiflice mekane kao duša

Domaći burek sa sirom

Domaci burek sa siromPotrebno je:
1/2 kg kora za pitu, 350 g sitnog slanog sira, 250 ml vode, 125 ml ulja

 
Priprema:
Promešati ulje i vodu. Sir izmrviti. Dve kore staviti u nauljenu tepsiju, tako da krajevi prelaze ivice tepsije. Mešavinom ulja i vode poprskati kore, na to staviti još dve kore, koje takođe treba poprskati. Staviti treću koru, a preko nje malo sira. Redjati dalje, po dve poprskane kore, pa na trećoj sir i tako redom dok se sve kore ne utroše. Korama koje su prešle ivicu tepsije umotati burek, pa ga zaliti ostatkom ulja. Peći na 180 stepeni oko sat vremena.

Rolnice sa feta sirom

Rolnice sa feta siromPotrebno je:
Lisnato testo 500 gr, feta sir 300 gr, pavlaka 180 ml, jaje 1 komad.

Priprema:
Odmrznuti lisnato testo.Razviti ga sto tanje i iseci na trake sirine oko 2 cm i duzine oko 15 cm.Svaku traku namotati oko modle za sam rolne.(ko nema moze sam da je napravi pomocu folije)Premazati jednim umucenim jajetom i staviti da se pece 20 minuta na 200 stepeni.Kad je peceno skinuti sa modle i ostaviti da se ohladi.FIL Izgnjeciti sir i pomesati sa pavlakom, da se dobije fina kremasta masa.Napuniti spric za ukrasavanje torti i puniti rolnice.Ukrasiti ih po zelji.

Karamel pita sa jabukama

karamel pita sa jabukamaPotrebno je:
125 g maslaca, 100 g šećera, jaje, 250 g brašna, 1-2 pune kašike kisele pavlake, na vrh noža praška za pecivo,
Podloga: 700 g jabuka, 200 g šećera, kesica vanilin-šećera, cimet, sok od 1 limuna.

Priprema:
Maslac umutite penasto, postepeno dodajte šećer, sve vreme muteći, pa umešajte jaje i pavlaku, i na kraju varjačom sve sjedinite u jednoličnu smesu s brašnom i praškom za pecivo. Testo treba samo da se odvaja od posude. Oblikujte kuglu, umotajte je u prozirnu foliju i stavite u frižider dok ne spremite ostalo.Jabuke oljuštite i isecite na tanke kriške. U tepsiju u kojoj ćete peći pitu uspite šećer i ravnomerno ga rasporedite po dnu, po njemu rasporedite jabuke, njih pospite cimetom, vanilin-šećerom i poprskajte sokom od limuna. Stavite na ugrejanu ringlu i zagrevajte dok se šećer ne istopi i karamelizuje. Sklonite s vatre i malo prohladite.Izvadite testo iz frižidera, razvucite ga na dimenzije tepsije, njime pokrijte jabuke, a krajeve malo stisnite uz ivice tepsije. Pitu pecite na 180 stepeni oko 20-25 minuta. Izvadite iz rerne i par minuta držite prekriveno kuhinjskom krpom, onda pitu prevrnite na tanjir za služenje.Napomena: Pitu secite kao tortu i svako parče poslužite ukrašeno šećerom u prahu.

Šarena pita

sarena-pitaPotrebno je:
Za testo: 250 g brašna, 70 g šećera, 120 g putera, 50 g mlevenih badema, 2 žumanca i kašika vina.
Za fil: 50 g marmelade po želji, 50 g šećera, 5 jaja, 100 g šećera, 400 ml slatke pavlake, limun, pomorandža, limeta i 2 belanca.

Priprema:
U veliku činiju sipajte prosejano brašno, dodajte šećer, mlevene bademe i puter. Dobro promešajte, sipajte kašiku vina, dodajte žumanca, pa brzo zamesite sipkavo testo. Umotajte ga u plastičnu foliju i ostavite da se hladi u frižideru minimum 60 minuta. Testo izvadite iz frižidera i razvucite prema veličini pleha, koji ste obložili kolačarskim papirom. Pecite u rerni zagrejanoj na 160 stepeni oko 15 minuta. U međuvremenu umutite jaja, dodajte 100 g šećera, umućenu slatku pavlaku, sok i rendanu koru od limuna, marmeladu, pomorandžu i limetu. Mutite mikserom dok ne postane penasto. Smesu prelijte preko kolača i pecite još 25 minuta. Za to vreme umutite čvrst sneg od belanaca sa 50 g šećera, premažite pitu i pecite još 10 minuta. Pre serviranja pitu ohladite, isecite na kocke i ukrasite po želji.

Tuesday the 3rd.