Obična bela pita

Potrebno je:
500g brašna, 200g šećera, 250g masti, 2 jajeta, pola praška za pecivo, vanil šećer
fil: 3dcl mleka, 200g šećera, 5 kašika griza, 250g putera, vanil šećer, malo limunova soka

Priprema:
kore:
Mast dobro izmutiti mikserom,dodati jaja, šećer te brašno, prašak za pecivo i vanil šećer.Dobro umesiti.Podeliti na tri dela.Razvući oklagijom, peći na prevrnutom plehu.
fil: U mleko zakuvati šećer pa potom zakuvati griz.Dodati vanil šećer i malo limunovog soka.Kada se prohladi dodati puter.
filovati: Najbolje su kada se naprave dan ranije.

Bela pita

Potrebno je:
500g brašna, 200g šećera, 250g masti, 2 jajeta, pola praška za pecivo, vanil šećer
Fil: 3dcl mleka, 200g šećera
5 kašika griza, 250g putera, vanil šećer, malo limunova soka
Priprema kore: Mast dobro izmutiti mikserom,dodati jaja,šećer te brašno,prašak za pecivo i vanil šećer.Dobro umesiti.Podeliti na tri dela.Razvući oklagijom, peći na prevrnutom plehu.
Fil: U mleko zakuvati šećer pa potom zakuvati griz.Dodati vanil šećer i malo limunovog soka.Kada se prohladi dodati puter.
Filovati.Najbolje su kada se naprave dan ranije.

Seoska lisnata pogača


seoska lisnata pogacaTako mekana i lisnata da se jednostavno topi u ustima.

Potrebno je: 1 kg brašno, 0,5l mleko, 3 jaja 250 gr puter, 1 dl ulje, 1 kocka kvasac, 1 kašika sol, 1 kašika šećer, 400gr tvrdog sira

Priprema:
Zamesite testo od kašiku sli, kašiku šećera, nadosli kvasac, dva cela jajeta i jedno bjelance , ulje i toplo mleko..Zamesite sredno tvrdo testo i ostavite ga da se odmori deset minuta. Kad se testo odmori podelite ga na 24 loptica. Uzmite jednu lopticu i razvucite jufku veličinu tanjira i namazite omeksalim puterom.Zatim posipajte sitno izdrobleni sir. Produžite postupak i sa ostalim jufkama. Poslednju jufku stavite i nemojte je mazati. Od svih poredjanih jufka razvucite jednu veliku jufku i stavite u namašćenu tepsiju 36 broj i isecite na kocke. odozgo namažite je sa umućeno zumanjce.Ostavite je 30 minuta da se testo odmori i nadodje Pecite u zagrijanu rernu na 250 stepeni prvih deset minuta a onda namalite na 200 i dopecite pogaču. Gotovu pogaču ostavite da se malo ohladi pa poslu zite isečenu na kocke.

Poljska krempita

poljska krempitaPotrebno je:
Za žutu koru: 2 šoljice brašna, pola šoljice šećera u prahu, kesica praška za pecivo, kašičica vanilin šećera, 200 g putera, 4 žumanceta, rendana kora od pola limuna, 100 g oraha i 100 g džema od ribizla.
Za belu koru: 6 belanaca, 1,5 kašičica šećera u prahu i 2 kašike gustina.
Za krem: 3 šoljice mleka, 4 kašike brašna, 2 kašike gustina, 2 žumanceta, kašičica vanilin šećera, 200 g putera i 50 g listića badema za posipanje.

Priprema:
Pomešajte brašno, prašak za pecivo i vanilu, dodajte puter umućen sa šećerom, žumancima i limunovom korom, zamesite testo, umotajte u foliju i ohladite u frižideru. Posle 30 minuta razvijte oklagijom, stavite u pleh obložen masnim papirom, premažite džemom i pospite orasima. Pecite u rerni na 100 stepeni 10 minuta sa odškrinutim vratima rerne, povećajte temperaturu na 160 stepeni, zatvorite rernu i pecite još 30 minuta.

Opširnije: Poljska krempita

Pletena pogača

Pletena pogacaPotrebno je:
700grama brašno, 1paketić kvasac, kašičica šećera, kašičica soli, 1 jaje, 1 dcl.ulje, 1,5 dcl vode, 2 dcl mleko,
za premaz: 1 jaje    
za posipanje: susam

Priprema:
Kvasac rastvorite u malku vodu sa kašičicom šećera i ostavite sa strane par minuta. U dublji sud dodajte brašno pomešano sa solju. Dodajte jaje, ulje i mleko zatim nadošli kvasac. Rukom zamesite testo pokrijte krpom i ostavite na sobnoj temperaturi da se udvostruči. Premesite nadošlo testo i podelite u dri jednaka dela.Od svakog dela testa napravite valjke (prutiće).Poredjajte valjke jedan pored drugog i ispletite pletenicu.

Opširnije: Pletena pogača

Monday the 2nd.