Dansko pecivo

0
1282

dansko-pecivoPotrebno je:
300ml mleka, 2/3 kvasca, 1 kašika šećera, 1 kašikica soli, oko 700 – 800 gr brašna,  250 gr putera, dzem od kajsije, 100 gr šećera u prahu, 1/2 kašikice cimeta, 1 žumance.

Priprema:
Razmutiti kvasac u toplom mleku sa kašikom šećera. Dodati polovinu brašna i kašikicu soli pa i to razmutiti. Dodati 50 gr putera, a ostatak margarina staviti u friz, dodati i žumance, pa postepeno dodavati brašno pa umesiti meko, glatko testo.Ostaviti da ga odstoji 15 minuta.Kad je odstajalo razvući u pravougaonik pa na trećinu narendati 1/3 ostalog putera.
Prebaciti trećinu pravugaonika ka unutra, na 2/3 preostalog testa, pa prebaciti treću trećinu preko prva dva dela. Ostaviti da odstoji 10 minuta pa ponoviti postupak još dva puta razvlačeći u pravugaonik i  rendajući margarin na trećinu testa, pa prebacivati testo. Svaki put ostaviti da odstoji 10 minuta. testo bi trebalo da je mekano i da se lako razvlači. Kada je i treća tura odstajala 10 minuta razvući teszo opet u pravugaonik, da bude s’prsta debljine, pa iseći ga u trake širine 10cm i onda svaku traku u kvadrat, da dobijemo otprilike kvadrate 10x10cm.Svaki kvadrat zarezati po 1cm od rubova.U sredinu staviti dzem od kajsija, pa prebaciti izrezane krajeve, trouglove jedan prako drugog. Premazati sa razmućenim žumancetom sa malo ulja.  Uključiti rernu na 50 stepeni. Poslagati u tepsiju na veće razmake napravljeno pecivo i dobro ga poprskati sa vodom.  Staviti u toplu rernu da odstoji i naraste 15 minuta.  Izvaditi pa pojačati rernu na 200 stepeni. Staviti pecivo da se peče, otprilike 15 – 20 minuta, videćete kad fino porumeni.  Pečeno dansko pecivo izvaditi iz rerne, poslagati na poslužavnik i posuti šećerom u prahu u koji smo dodali malo cimeta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here