Nobles torta, ukusna i puna fila

0
1388

Nobles torta, ukusna i puna filaZadovoljstvo u punom obliku, prava nobles poslastica…
Potrebno je:
noblice 1350 g, mleko 1,3 l + 300 ml za šlag krem, puter 300 g, puding creme brulee 5 kesica, šećer 7 kašika, šećer u prahu 200 g,crna čokolada 130 g
mlevena plazma 100 g, mleko u prahu 100 g, slatka pavlaka 200 ml, šlag krem sa ukusom čokolade 2 kesice, pečeni lešnik za dekoraciju 50 g
Priprema:
Pripremu ove torte sam započela od pripreme pudinga kako bih tokom njegovog hlađenja mogla da završim ostatak posla. U 200 ml hladnog mleka sipamo 5 kesica pudinga i kristal šećer, mešamo žicom dok se puding i šećer ne rastope i ne dobijemo tečnu smesu. Za to vreme nam se litar mleka greje na rignli i kada mleko počne da vri, ubacujemo puding, kuvamo 2-3 minuta. Vrlo brzo će se puding zgusnuti s obzirom da je količina mleka znatno manja u odnosu na količinu prah pudinga. Upravo nam je to i potrebno, da smesa bude gusta. Nema bojazni da je ovo jedna od onih torti gde se filovi razlivaju i beže na sve strane. Posudu prekrijemo providnom folijom kako se ne bi stvorila korica i ostavimo da se dobro ohladi.Za to vreme sameljemo 500 grama noblica i pomešamo sa 100 grama rastopljenog putera i 50 ml mleka – to će nam biti osnova torte, odnosno donja kora. Smesu odmah sipamo u kalup za tortu i rasporedimo ravnomerno. Ja sam i ovoga puta koristila svoj dobri stari kockasti kalup, a verujem da bi podjednako dobro torta izgledala da se koristi okrugli kalup. Kalup stavljamo u frižider i vrlo brzo će se kora potpuno stegnuti. Puding koji sam pripremila se brže ohladio jer je stajao na terasi (imala sam sreću da konačno zima bude zima. Potom u posebnoj posudi umutimo slatku pavlaku. A u trećoj posudi sjedinimo puter i šećeš u prahu (mikserom). Sada lagano u ohlađeni puding dodajemo smesu od putera i šećera, kao i slatku pavlaku i sve dobro sjedinimo. Kada smo dobili pozamašnu količinu našeg fila, delimo ga na tri jednaka dela. U prvi deo dodajemo mleko u prahu i to je naš prvi (beli) fil. U drugi deo dodajemo 100 grama otopljene crne čokolade (koju smo topili ili u mikrotalasnoj ili na ringli-kada otapamo na ringli, dodamo 2 kašike mleka). To je naš drugi (tamni) fil. U treći deo dodajemo mlevenu plazmu i to je naš treći fil.
Redosled filovanja torte je sledeći:
Preko pripremljene kore raspoređujemo prvi beli fil. Na beli fil ređamo cele noblice koje smo prethodno umakali u hladno mleko (oko 50 ml). Potom preko noblica raspoređujemo ravnomerno drugi tamni (čoko) fil, pa preko njega još jedan red noblica. Završni fil je fil sa mlevenom plazmom. Tako pripremljenu tortu sam stavila u frižider da se dobro stegne, par sati. I stalo nam je još finiširanje sa šlag kremom i dekoracijom po želji. Odlučila sam se za šlag krem sa ukusom čokolade i bila je to dobra odluka. Šlag krem sam stavila samo odozgo preko torte, ali ne i preko stranica, jer nisam želela da sakrijem taj WOW efekat kada se torta izvadi iz kalupa.Lepo je videti sve te naslagane redove noblica i različitih filova. Za dekoraciju sam upotrebila još 50 g seckanih lešnika i 30 g topljene čokolade, a svakako možete dati mašti na volju i ukrasiti po želji. Ova torta je prilično masivna. Mislim da je bila teška negde oko 4 kg, a ukus je pun i malo jači, pa se ne može previše parčića pojesti, što je super kada vam dolazi dosta gostiju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here