Čokoladna torta sa smokvama

csodas-csokitortaPotrebno je:
250 grama seckanih smokava, 150 grama mlevenih oraha, 70 grama brašna, 1 prašak za pecivo, 10 belanaca, 10 kašika šećera
nadev: 10 žumanaca, 10 kašika šećera, 200 grama čokolade, 250 grama margarina

Priprema:
Izmešati smokve sa orasima, brašnom, praškom za pecivo i dodati sneg od belanca i šećera. Peći u zagrejanoj rerni. Umutiti žumanca sa šećerom i kuvati na pari, pa dodati otopljenu čokoladu. Kad se ohladi, dodati margarin. Koru seći na 3 dela i filovati. Odozgo ukrasiti seckanim orasima.

Čoko-keks torta

čoko-keks-tortaPotrebno je:
14 jaja, 250 g šećera u prahu, 400 g margarina, 400 g čokolade, 350 g mlevenog keksa, 250 ml slatke pavlake, 2 mlečne čokolade (sa ukusom borovnice)

Priprema:
Umutiti belanca sa šećerom u prahu.Žumanca umutiti sa margarinom, pa dodati otopljenu čokoladu i mleveni keks i na kraju umešati šam varjačom.Smesu podeliti na dva dela, pa u jedan deo umešati seckanu mlečnu čokoladu.Preostali fil podeliti na tri dela i ispeći tri kore na 200 °C oko 20 min.Slatku pavlaku penasto umutiti.
Finalni postupak: Tortu filovati na sledeći način: kora, crni fil, slatka pavlaka. Ponoviti postupak još dva puta i dekorisati po želji.

Torta Ilijada

torta ilijadaPotrebno je:
za biskvitnu koru: 6 jaja, 50 g šećera, 100 g brašna, 60 g maslaca
za fil: 4 žumanceta, 2 kašike gustina, 1 dl mleka, 10 kašika kuvane nes-kafe, 100 g maslaca, 100 g šećera u prahu,
za natapanje biskvitne kore: 1 dl mleka, 5 kašika konjaka,
za posipanje: 100 g iseckanog lešnika,
za prelivanje: 200 g bele čokolade,
za dekoraciju: 2 kesice šlaga, 10 g kafe (u zrnu).

Priprema:
Mutite na pari smesu od žumanca i šećera, dodavajući posteperto, kašiku po kašiku brašna. Kada se testo zgusne skinite ga sa pare i ostavite da se ohladi. Dodajte omekšali maslac i na kraju čvrst šne od belanaca. Polako promešajte.Pripremite dva okrugla kalupa prečnika 26 cm. Namažite ih margarinom, pospite brašnom i uspite testo koje ste prethodno podelili.Biskvitne kore pecite četrdeset minuta na 180° C, u prethodno zagrejanoj pećnici.Umutite mikserom žumanca i gustin. U smesu sipajte mleko i kafu.

Opširnije: Torta Ilijada

Regent torta

regent-tortaPotrebno je:
za biskvitnu koru: 6 belanaca, 180 g šećera, 9 žumanaca, 90 g brašna, 1 kesica praška za pecivo, 90 g kakaa,
za fil: 500 g maslaca, 500 g čokolade, 10 žumanaca, 13 belanaca, 260 g šećera u prahu,
za natapanje biskvitne kore: 1 dl ruma, 1 dl mleka,
za glazuru: 100 g čokolade za kuvanje, 50 g maslaca,
za dekoraciju: 2 kesice šlaga, 10 ukrasnih (kupovnih) listova.

Priprema:
Umutite belanca i šećer u čvrst šne. Neprestano muteći, dodajite jedno po jedno žumance, da biste dobili homogenu smesu. U smesu postupno dosipajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakao. Sastojke lagano izmešajte drvenom varjačom.Pripremite kalup prečnika 26 cm. Namažite ga margarinom i pospite brašnom. U njega sipajte biskvitno testo.Pecite ga četrdeset minuta na 180° C, u prethodno zagrejanoj pećnici. Biskvitnu koru ostavite da se ohladi pa je presecite na tri vodoravna dela.Umutite maslac u penastu masu. Otopite čokoladu na pari. Sjedinite je sa maslacem. Zatim dodajite jedno po jedno žumance i mutite dok ne dobijete kormpaktnu masu.

Opširnije: Regent torta

Čokoladni panj-torta

panj-tortaPotrebno je za 6 osoba:
za koru: 7 jaja, 7 kašika šećera, 120 g mlevenih oraha, kašika brašna i 100 g strugane čokolade za kuvanje.
za krem: 4 jaja, 250 g šećera, 250 g margarina i 100 g čokolade za kuvanje.
za grilijaž: 150 g oraha i 150 g šećera.

Priprema:
Umutite čvrst sneg od belanaca i šećera, pa lagano mešajući odozdo nagore postepeno dodajte jedno po jedno žumance, mlevene orahe, brašno i struganu čokoladu. Smesu preručite u veliki, četvrtast pleh obložen papirom za pečenje i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Toplu koru preručite na kuhinjsku krpu i urolajte. Šećer za grilijaž otopite u tiganju i kad malo potamni dodajte orahe i mešajte da se sjedine s karamelizovanim šećerom, preručite na papir za pečenje, ohladite, izlomite i sameljite. Jaja za krem pomešajte sa šećerom i kuvajte na pari, uz stalno mešanje. Zgusnutu masu malo ohladite, dodajte margarin i snažno promešajte. Trećinu pripremljenog krema pomešajte sa mlevenim grilijažom, koru ispravite i premažite ovom mešavinom, pa ponovo urolajte.

Opširnije: Čokoladni panj-torta

Sunday the 5th.