Brza torta od čokolade

Brza-torta-od-cokoladePotrebno je:
60 grama kakao praha , 180 grama brašna, malo soli, prašak za pecivo, 40 grama šećera ili prstohvat stevije ( imajte na umu da je stevija mnogo sladja od šećera i da vam je potrebna znatno manja količina ) , 12 malih kašika kokosovog ili biljnog ulja , 160 ml mleka po izboru ( pirinčano, kravlje, bademovo ) , pola kašike ekstrakta vanile, ili zamenite polovinu količine šećera vanilin šećerom

Priprema:
Izmešajte suve sastojke, pa dodajte tečne, i sve dobro promešajte. Smesu sipajte u manji kalup za torte i pecite 15 minuta u rerni na temperaturi od 170 stepeni. Ukoliko želite da je dekorišete, stavite u šerpicu izlomljenu čokoladu za kuvanje, dodajte malo mleka i putera (ili ulja) i stavite na slabu vatru. Kada se čokolada rastopi i sve sjedini, sipajte smesu preko torte, i premažite je celu. Možete je ukrasiti i šlagom, orasima, ili bilo čime što u tom trenutku budete imali na kuhinjskim policama. Prijatno!

Rolada od kestena i čokolade

rolada-od-kestenaPotrebno je:
Za biskvit: 3 velike kašike kakaa, 2 velike kašike brašna, malo soli, 5 jaja, 150 g šećera
Za kremu: 125 g kesten pirea, 2 kašike ruma, 2 dcl pavlake za šlag, 50 g tamne čokolade, šećera po želji

Priprema:
Za biskvit pomešajte brašno, kakao i so u posudi te prosijte. Odvojite belanjke od žumanceta. Miksajte belanjke dok ne posatanu čvrsti te u njih dodajte 1/3 količine šećera i miksajte dok smesa ne postane sjajna (oko 2-3 min). Izmiksajte žumanceta  sa preostalim šećerom dok se ne zapene. U smesu žumanceta naizmence dodajite belanjeke i brašno sa kakaom i soli. Mešajte lagano penjačom dok se sastojci ne spoje. Izlijte smesu u kalup veličine 40x30, obložen papirom za pečenje. Poravnajte smesu do rubova. Pecite na 220°C 5-7 min. Ostavite da se ohladi te biskvit prevrnite na vlažnu krpu i skinite papir za pečenje. Zarolajte roladu u krpu kako kasnije ne bi pukla.

Opširnije: Rolada od kestena i čokolade

Čokoladna torta sa smokvama

csodas-csokitortaPotrebno je:
250 grama seckanih smokava, 150 grama mlevenih oraha, 70 grama brašna, 1 prašak za pecivo, 10 belanaca, 10 kašika šećera
nadev: 10 žumanaca, 10 kašika šećera, 200 grama čokolade, 250 grama margarina

Priprema:
Izmešati smokve sa orasima, brašnom, praškom za pecivo i dodati sneg od belanca i šećera. Peći u zagrejanoj rerni. Umutiti žumanca sa šećerom i kuvati na pari, pa dodati otopljenu čokoladu. Kad se ohladi, dodati margarin. Koru seći na 3 dela i filovati. Odozgo ukrasiti seckanim orasima.

Čoko plazma torta2

coko-plazma-tortaPotrebno je:
za kore: 10 jaja, 10 kašika šećera, 8 kašika orasa, 4 kašike brašna, 1 prašak za pecivo
za prelivanje kora: 500 ml čokoladnog mleka
fil: 500 gr šlaga, 6 dcl kisele vode, 700 gr kisele pavlake, 250 gr šećera u prahu, 300 gr mlevene plazme.

Priprema:
Ulupati 5 belanaca u čvrst sneg i postepeno dodavati 5 kašika šećera i mutiti da se šećer otopi.Dodati 5 žumanaca jedno po jedno neprekidno muteći mikserom.Nakon toga umešati 4 kašike mlevenih orasa, 2 kašike brašna pomešanog sa pola praška za peciva. Sve to lagano promešati varjačom.Smesu uliti u pleh obložen papirom za pečenje, i peći na 200 stepeni da porumeni.
Od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
fil: umutiti šlag sa 6 dcl kisele vode. Kiselu pavlaku, plazmu i šećer u prahu izmešati, i u to dodati 6 kašika ulupanog šlaga. Sve dobro sjediniti.Koru staviti na tacnu i preliti sa 250 ml čokoladnog mleka, premazati polovinom fila, i na fil polovinu šlaga. Preklopiti drugom korom i nju preliti sa 250 ml čokoladnog mleka, drugom polovinom fila, i drugom polovinom šlaga.

Čoko-keks torta

čoko-keks-tortaPotrebno je:
14 jaja, 250 g šećera u prahu, 400 g margarina, 400 g čokolade, 350 g mlevenog keksa, 250 ml slatke pavlake, 2 mlečne čokolade (sa ukusom borovnice)

Priprema:
Umutiti belanca sa šećerom u prahu.Žumanca umutiti sa margarinom, pa dodati otopljenu čokoladu i mleveni keks i na kraju umešati šam varjačom.Smesu podeliti na dva dela, pa u jedan deo umešati seckanu mlečnu čokoladu.Preostali fil podeliti na tri dela i ispeći tri kore na 200 °C oko 20 min.Slatku pavlaku penasto umutiti.
Finalni postupak: Tortu filovati na sledeći način: kora, crni fil, slatka pavlaka. Ponoviti postupak još dva puta i dekorisati po želji.

Friday the 29th.