Čokoladni panj-torta

panj-tortaPotrebno je za 6 osoba:
za koru: 7 jaja, 7 kašika šećera, 120 g mlevenih oraha, kašika brašna i 100 g strugane čokolade za kuvanje.
za krem: 4 jaja, 250 g šećera, 250 g margarina i 100 g čokolade za kuvanje.
za grilijaž: 150 g oraha i 150 g šećera.

Priprema:
Umutite čvrst sneg od belanaca i šećera, pa lagano mešajući odozdo nagore postepeno dodajte jedno po jedno žumance, mlevene orahe, brašno i struganu čokoladu. Smesu preručite u veliki, četvrtast pleh obložen papirom za pečenje i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Toplu koru preručite na kuhinjsku krpu i urolajte. Šećer za grilijaž otopite u tiganju i kad malo potamni dodajte orahe i mešajte da se sjedine s karamelizovanim šećerom, preručite na papir za pečenje, ohladite, izlomite i sameljite. Jaja za krem pomešajte sa šećerom i kuvajte na pari, uz stalno mešanje. Zgusnutu masu malo ohladite, dodajte margarin i snažno promešajte. Trećinu pripremljenog krema pomešajte sa mlevenim grilijažom, koru ispravite i premažite ovom mešavinom, pa ponovo urolajte.

Opširnije: Čokoladni panj-torta

Čokoladna espreso torta

cokoladna espreso tortaPotrebno je:
za kore: 200 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašičica sode bikarbone, 4 kašike kakao praha, 4 kašike praha za toplu čokoladu (kao što je nesquick, milka i sl.), 2 pune kašičice mlevene kafe, 175 g seckanog, omekšalog putera, 100 g žutog šećera, 100 g običnog šećera, 4 jajeta, 150 ml jogurta, 100 g mlevenih badema, so
za fil: 500 ml slatke pavlake, 250 g krem sira na sobnoj temperaturi, 4 kašike šećera, 2 kašike kakao praha, 1 kašičica mlevene kafe, 70 ml likera kalua (Kahlua, slatki liker s ukusom kafe)

Priprema:
Kore: zagrejte rernu na 180°C i papirom za pečenje obložite 3 kalupa za torte prečnika oko 18 cm.U manjem sudu pomešajte 4 kašike kakao praha sa 4 kašike praha za toplu čokoladu (kao što je nesquick, milka i sl.), 2 pune kašičice mlevene kafe i 50 ml tek proključale vode da dobijete pastu.
Zajedno prosejte i izmešajte 200 g brašna, 1 kašičicu praška za pecivo, 1 kašičicu sode bikarbone i prstohvat soli.
U većem sudu mikserom kremasto umutite puter. Nastavite da mutite dodajući mu 100 g žutog šećera, 100 g običnog šećera i pastu od kafe i čokolade. U smesu umutite jaja, jedno po jedno, dodajući i po malo smese od brašna sa svakim jajetom. Potom varjačom umešajte ostatak brašna i jogurt. Kada dobijete glatku smesu, u nju umešajte mlevene bademe.

Opširnije: Čokoladna espreso torta

Šarlota s kremom od bele čokolade

sarlote-krema-sa-belim-cokoladomPotrebno je:
oko 15 piskota, sok od pomorandže za umakanje piškota, sveže voće za dekoraciju
fil: 300 ml slatke pavlake, 1 kašika šećera, 1 kesica vanilin-šećera, 3 listića želatina, 100 ml mleka100 g bele čokolade

Priprema:
fil: potopite želatin u hladnu vodu da omekša. U šerpi zagrejte mleko do ključanja, pa sklonite s vatre i dodajte mu iscedjene listiće želatina, pa izmešajte dobro. Čokoladu istopite na pari, pa je umešajte u mleko. Ostavite krem da se prohladi. Umutite slatku pavlaku sa obe vrste šećera, pa je umešajte u smesu od mleka pokretima odozdo nagore. Prebacite u frižider na oko pola sata.
 U medjuvremenu, uzmite dublju posudu i iznutra je obložite providnom folijom. Na dno i strane kalupa rasporedite piškote provučene kroz sok, pa u sredinu sipajte krem. Prebacite u frižider na bar 3 sata, pa izvrnite i uklonite foliju. Po želji ukrasite svežim voćem po izboru.

Zacher torta sa marelama

Zacher torta sa marelamaPotrebno je:
za koru: 6 jaja, 120 g čokolade, 100 g šećera u prahu, 60 g kristal šećera, 120 g maslaca, 150 g brašna.
za fil: 350 g marmelade od marelice, 1 kašika ekstrakta ruma, 2 kašike vode.
za sirup: 100 g šećera, 100 ml vode, 1 kašika ekstrakta ruma.
za glazuru: 300 g čokolade, 200 ml slatke pavlake.

Priprema:
Na pari rastopite čokoladu. Maslac penasto umutite sa šećerom u prahu i dodajte u rastopljenu čokoladu. Zatim, dodajte jedno po jedno žumance neprekidno mešajući. Od belanaca ulupajte čvrst sneg i postepeno dodavajte kristal šećer. Nakon toga, sneg od belanaca i brašno pažljivo umešajte u smesu sa žumancima da se lepo ujednači. Smesu izručite u nauljen, i brašnom posut, kalup za tortu. Stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i ispeći. Kada se kora ohladi prepoloviti je popreko nožem ili koncem. Sirup skuvati od šećera i vode. Skloniti sa vatre i dodati ekstrakt ruma, pa poprskajte obe kore. Pomešajte marmeladu sa vodom i zagrejte na tihoj vatri. Ostavite da se prohladi, a onda dodajte rum. Dobijenom smesom premažite prvu koru, stavite drugu koru i zatim celu tortu premažite odozgo i sa strane. Na pari otopite izlomljenu čokoladu. Slatku pavlaku stavite da se zagreje do vrenja, pa je onda dodajte otopljenoj čokoladi i sve dobro izmešajte. Pripremljenom glazurom prelijte celu tortu.

Grčka torta

grcka-torta1Potrebno je:
za jednu koru: 7 belanaca, 14 kašika šećera, 7 kašika mlevenih oraha, 7 kašika mlevenog keksa, napraviti 2 ovakve kore
fil: 1 l. mleka, 14 žumanca, 200 gr. šećera u prahu, 5 kašika brašna, 2 kašike gustina, 1 vanilin šećer, 1,5 maslac ili magarin   ( 375 gr.), 200 gr. izmrvljenog keksa, plazma ili petit, 200 gr. sitno seckane obične Milke, 200 gr. mlevenih ili seckanih oraha, ja stavljam mlevene.Šlag krem od čokolade za ukrašavanje.

Priprema:
Belanca umutiti sa šećerom u čvrst sneg, dodati orahe i keks i lagano izmešati.
Ako pravite ogruglu tortu peći u kalupu prečnika 27 cm. ako pravite četvrtastu peći u plehu dimenzija 22x30 cm. Ivice kalupa i dno malo nauljiti, staviti papir za pečenje i sipati smesu. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta. Kada se ohladi odvojiti papir.
fil: Žumanca, šećer, brašno, gustin, vanilin šećer i malo mleka odvojenog od litre izmešati da se dobije glatka smesa bez grudvica. Ostatak mleka staviti da prokuva.Kada prokuva, zakuvati smesu od žumanaca, smanjiti temperaturu i kuvati nekoliko minuta.

Opširnije: Grčka torta

Saturday the 1st.