Regent torta

regent-tortaPotrebno je:
za biskvitnu koru: 6 belanaca, 180 g šećera, 9 žumanaca, 90 g brašna, 1 kesica praška za pecivo, 90 g kakaa,
za fil: 500 g maslaca, 500 g čokolade, 10 žumanaca, 13 belanaca, 260 g šećera u prahu,
za natapanje biskvitne kore: 1 dl ruma, 1 dl mleka,
za glazuru: 100 g čokolade za kuvanje, 50 g maslaca,
za dekoraciju: 2 kesice šlaga, 10 ukrasnih (kupovnih) listova.

Priprema:
Umutite belanca i šećer u čvrst šne. Neprestano muteći, dodajite jedno po jedno žumance, da biste dobili homogenu smesu. U smesu postupno dosipajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakao. Sastojke lagano izmešajte drvenom varjačom.Pripremite kalup prečnika 26 cm. Namažite ga margarinom i pospite brašnom. U njega sipajte biskvitno testo.Pecite ga četrdeset minuta na 180° C, u prethodno zagrejanoj pećnici. Biskvitnu koru ostavite da se ohladi pa je presecite na tri vodoravna dela.Umutite maslac u penastu masu. Otopite čokoladu na pari. Sjedinite je sa maslacem. Zatim dodajite jedno po jedno žumance i mutite dok ne dobijete kormpaktnu masu.

Opširnije: Regent torta

Torta Ilijada

torta ilijadaPotrebno je:
za biskvitnu koru: 6 jaja, 50 g šećera, 100 g brašna, 60 g maslaca
za fil: 4 žumanceta, 2 kašike gustina, 1 dl mleka, 10 kašika kuvane nes-kafe, 100 g maslaca, 100 g šećera u prahu,
za natapanje biskvitne kore: 1 dl mleka, 5 kašika konjaka,
za posipanje: 100 g iseckanog lešnika,
za prelivanje: 200 g bele čokolade,
za dekoraciju: 2 kesice šlaga, 10 g kafe (u zrnu).

Priprema:
Mutite na pari smesu od žumanca i šećera, dodavajući posteperto, kašiku po kašiku brašna. Kada se testo zgusne skinite ga sa pare i ostavite da se ohladi. Dodajte omekšali maslac i na kraju čvrst šne od belanaca. Polako promešajte.Pripremite dva okrugla kalupa prečnika 26 cm. Namažite ih margarinom, pospite brašnom i uspite testo koje ste prethodno podelili.Biskvitne kore pecite četrdeset minuta na 180° C, u prethodno zagrejanoj pećnici.Umutite mikserom žumanca i gustin. U smesu sipajte mleko i kafu.

Opširnije: Torta Ilijada

Čokoladna espreso torta

cokoladna espreso tortaPotrebno je:
za kore: 200 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašičica sode bikarbone, 4 kašike kakao praha, 4 kašike praha za toplu čokoladu (kao što je nesquick, milka i sl.), 2 pune kašičice mlevene kafe, 175 g seckanog, omekšalog putera, 100 g žutog šećera, 100 g običnog šećera, 4 jajeta, 150 ml jogurta, 100 g mlevenih badema, so
za fil: 500 ml slatke pavlake, 250 g krem sira na sobnoj temperaturi, 4 kašike šećera, 2 kašike kakao praha, 1 kašičica mlevene kafe, 70 ml likera kalua (Kahlua, slatki liker s ukusom kafe)

Priprema:
Kore: zagrejte rernu na 180°C i papirom za pečenje obložite 3 kalupa za torte prečnika oko 18 cm.U manjem sudu pomešajte 4 kašike kakao praha sa 4 kašike praha za toplu čokoladu (kao što je nesquick, milka i sl.), 2 pune kašičice mlevene kafe i 50 ml tek proključale vode da dobijete pastu.
Zajedno prosejte i izmešajte 200 g brašna, 1 kašičicu praška za pecivo, 1 kašičicu sode bikarbone i prstohvat soli.
U većem sudu mikserom kremasto umutite puter. Nastavite da mutite dodajući mu 100 g žutog šećera, 100 g običnog šećera i pastu od kafe i čokolade. U smesu umutite jaja, jedno po jedno, dodajući i po malo smese od brašna sa svakim jajetom. Potom varjačom umešajte ostatak brašna i jogurt. Kada dobijete glatku smesu, u nju umešajte mlevene bademe.

Opširnije: Čokoladna espreso torta

Čokoladni panj-torta

panj-tortaPotrebno je za 6 osoba:
za koru: 7 jaja, 7 kašika šećera, 120 g mlevenih oraha, kašika brašna i 100 g strugane čokolade za kuvanje.
za krem: 4 jaja, 250 g šećera, 250 g margarina i 100 g čokolade za kuvanje.
za grilijaž: 150 g oraha i 150 g šećera.

Priprema:
Umutite čvrst sneg od belanaca i šećera, pa lagano mešajući odozdo nagore postepeno dodajte jedno po jedno žumance, mlevene orahe, brašno i struganu čokoladu. Smesu preručite u veliki, četvrtast pleh obložen papirom za pečenje i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Toplu koru preručite na kuhinjsku krpu i urolajte. Šećer za grilijaž otopite u tiganju i kad malo potamni dodajte orahe i mešajte da se sjedine s karamelizovanim šećerom, preručite na papir za pečenje, ohladite, izlomite i sameljite. Jaja za krem pomešajte sa šećerom i kuvajte na pari, uz stalno mešanje. Zgusnutu masu malo ohladite, dodajte margarin i snažno promešajte. Trećinu pripremljenog krema pomešajte sa mlevenim grilijažom, koru ispravite i premažite ovom mešavinom, pa ponovo urolajte.

Opširnije: Čokoladni panj-torta

Zacher torta sa marelama

Zacher torta sa marelamaPotrebno je:
za koru: 6 jaja, 120 g čokolade, 100 g šećera u prahu, 60 g kristal šećera, 120 g maslaca, 150 g brašna.
za fil: 350 g marmelade od marelice, 1 kašika ekstrakta ruma, 2 kašike vode.
za sirup: 100 g šećera, 100 ml vode, 1 kašika ekstrakta ruma.
za glazuru: 300 g čokolade, 200 ml slatke pavlake.

Priprema:
Na pari rastopite čokoladu. Maslac penasto umutite sa šećerom u prahu i dodajte u rastopljenu čokoladu. Zatim, dodajte jedno po jedno žumance neprekidno mešajući. Od belanaca ulupajte čvrst sneg i postepeno dodavajte kristal šećer. Nakon toga, sneg od belanaca i brašno pažljivo umešajte u smesu sa žumancima da se lepo ujednači. Smesu izručite u nauljen, i brašnom posut, kalup za tortu. Stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i ispeći. Kada se kora ohladi prepoloviti je popreko nožem ili koncem. Sirup skuvati od šećera i vode. Skloniti sa vatre i dodati ekstrakt ruma, pa poprskajte obe kore. Pomešajte marmeladu sa vodom i zagrejte na tihoj vatri. Ostavite da se prohladi, a onda dodajte rum. Dobijenom smesom premažite prvu koru, stavite drugu koru i zatim celu tortu premažite odozgo i sa strane. Na pari otopite izlomljenu čokoladu. Slatku pavlaku stavite da se zagreje do vrenja, pa je onda dodajte otopljenoj čokoladi i sve dobro izmešajte. Pripremljenom glazurom prelijte celu tortu.

Tuesday the 28th.