Zacher torta sa marelama

0
804

Zacher torta sa marelamaPotrebno je:
za koru: 6 jaja, 120 g čokolade, 100 g šećera u prahu, 60 g kristal šećera, 120 g maslaca, 150 g brašna.
za fil: 350 g marmelade od marelice, 1 kašika ekstrakta ruma, 2 kašike vode.
za sirup: 100 g šećera, 100 ml vode, 1 kašika ekstrakta ruma.
za glazuru: 300 g čokolade, 200 ml slatke pavlake.

Priprema:
Na pari rastopite čokoladu. Maslac penasto umutite sa šećerom u prahu i dodajte u rastopljenu čokoladu. Zatim, dodajte jedno po jedno žumance neprekidno mešajući. Od belanaca ulupajte čvrst sneg i postepeno dodavajte kristal šećer. Nakon toga, sneg od belanaca i brašno pažljivo umešajte u smesu sa žumancima da se lepo ujednači. Smesu izručite u nauljen, i brašnom posut, kalup za tortu. Stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i ispeći. Kada se kora ohladi prepoloviti je popreko nožem ili koncem. Sirup skuvati od šećera i vode. Skloniti sa vatre i dodati ekstrakt ruma, pa poprskajte obe kore. Pomešajte marmeladu sa vodom i zagrejte na tihoj vatri. Ostavite da se prohladi, a onda dodajte rum. Dobijenom smesom premažite prvu koru, stavite drugu koru i zatim celu tortu premažite odozgo i sa strane. Na pari otopite izlomljenu čokoladu. Slatku pavlaku stavite da se zagreje do vrenja, pa je onda dodajte otopljenoj čokoladi i sve dobro izmešajte. Pripremljenom glazurom prelijte celu tortu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here