Torta Ilijada

0
1138

torta ilijadaPotrebno je:
za biskvitnu koru: 6 jaja, 50 g šećera, 100 g brašna, 60 g maslaca
za fil: 4 žumanceta, 2 kašike gustina, 1 dl mleka, 10 kašika kuvane nes-kafe, 100 g maslaca, 100 g šećera u prahu,
za natapanje biskvitne kore: 1 dl mleka, 5 kašika konjaka,
za posipanje: 100 g iseckanog lešnika,
za prelivanje: 200 g bele čokolade,
za dekoraciju: 2 kesice šlaga, 10 g kafe (u zrnu).

Priprema:
Mutite na pari smesu od žumanca i šećera, dodavajući posteperto, kašiku po kašiku brašna. Kada se testo zgusne skinite ga sa pare i ostavite da se ohladi. Dodajte omekšali maslac i na kraju čvrst šne od belanaca. Polako promešajte.Pripremite dva okrugla kalupa prečnika 26 cm. Namažite ih margarinom, pospite brašnom i uspite testo koje ste prethodno podelili.Biskvitne kore pecite četrdeset minuta na 180° C, u prethodno zagrejanoj pećnici.Umutite mikserom žumanca i gustin. U smesu sipajte mleko i kafu. Sastojke izmešajte pa ih stavite na paru, Kuvajte dok se krem ne zgusne. Sklonite ga sa pare i ostavite da se ohladi. Posebno umutite maslac i šećer u prahu pa ih sjedinite sa kremom, Odvojite par kašika za dekoraciju torte.Izmešajte mleko i konjak pa ovom mešavinom natopite biskvitne kore.Lešnike sitno iseckajte, a belu čokoladu otopite.Biskvitnu koru pospite lešnicima (50 g) Prelijte ih otopljenom čokoladom. Zatim nanesite sloj fila (deo fila ostavite za premazivanje gornje površine torte) pa stavite drugu koru.Površinu torte premažite preostalim filom.Odozgo pospite ostatak. lešnika pa ih prelijte u vidu cik-cak linije preostalom čokoladom.Umutite šlag po uputstvu sa kesice. Jednim delom premažite tortu sa strane. Ostatkom šlaga napunite poslastičarski špric i po obodu torte napravite oblike puslica. Na svaku drugu puslicu istisnite malo fila. Po želji dekorišite zrnima kafe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here