Dionis torta

0
1210

Dionis tortaPotrebno je:
za biskvitnu koru: 8 jaja, 8 kašika šećera, 8 kašika brašna, 1 kesica praška za pecivo, 100 g suvog groždja, 0,5 dl belog vina,
za fil: 10 žumanaca, 200 g šećera u prahu, 2 dl belog vina, 10 g želatina, 5 dl slatke pavlake, 100 g mlevenih badema,
za natapanje biskvitne kore: 1 dl hladnog mleka,
za dekoraciju: 30 kockica kristal šećera, 1 kašičica ulja, 20 zrna svežeg belog groždja, 1 kesica šlaga.

Priprema:
Umutite belanca i šećer u čvrst šne Neprestano muteći, dodajite jedno po jedno žumance, da biste dobili homogenu smesu.U smesu postupno dosipajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sastojke lagano promešajte drvenom varjačon.Zatim pažljivo umešajte vino i suvo groždje.Pripremite kalup prečnika 26 cm.Namažite ga margarinom i pospite  brašnom. U njega sipajte biskvitno testo.Pecite ga četrdeset minuta na 180° C, i prethodno zagrejanoj pećnici. Biskvitr koru ostavite da se ohladi pa je presecite na dva vodoravna dela.Pripremite želatin po uputstvu sa kesice.Umutite žumanca i šećer. Dodajte vino stavite smesu na paru. Kuvajte je deset minuta. Krem sklonite sa pare pa u njega umešajte želatin. Umutite slatku pavlaku sjedinite je sa mlakim kremom. Zatir umešajte mlevene bademe.Stavite u posudu kockice šećera i ulje Topite ga na umerenoj vatri dok ne dobijete svetložutu boju. Umočite zrna groždja u karamel i redjajte ih na tacnu da se ohlade.Biskvitne kore natopite hladnim mlekom.Polovinom pripremljenog fila filujte tortu  izmedju kora a drugim delom premažite tortu odozgo i sa strane.Kada se fil potpuno ohladi, oštrim nožem naznačite kocke po površini torte. Umutite šlag. Stavite ga u poslastičarski špric i dekorišite obod a zatim i stranice torte. Odgore, na ukrase od šlaga, stavite karamelisana zrna groždja.Umesto groždja možete da stavite čokoladne bombone ili da ukrase od šlaga ostavite bez ovog detalja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here