Kafeni zalogaji kojima nećete odoleti

kafeni zalogaji kojima necete odoletiPotrebno je:
300 grama brašna, 1 kašičica, sode bikarbone, prstohvat soli, 4 dcl jake crne  skuvane kafe,  1/2 dcl konjaka, (može i rum), 150 grama čokolade za kuvanje, 250 grama maslaca ili margarina, 370 grama šećera, 2 jaja, 1 kašičica  ekstrakta od vanile.

 
Priprema:
Rastopite maslac, čokoladu, dodajte kafu i konjak. Dodajte šećer, jaja, vanilu, brašno i sodu bikarbonu. Kalup za tortu obložite pak-papirom, a stranice alu-folijom. Izlijte smesu u kalup koja možda deluje kao da je retka, ali takva treba i da bude. Pecite u rerni na 170 stepeni oko sat vremena, odnosno dok vam ne bude pečeno u sredini. Za glazuru rastopite čokoladu i maslac, dodajte mleko i prelijte preko hladnog kolača.

Medena torta

Medena tortaPotrebno je:
za testo: 300 g šećera, 5 kašika meda, 3 jaja, kašičica praška za pecivo, 150 g putera, 600 g brašna i prstohvat soli.
za krem: 200 g šećera, kašika brašna, 500 ml mleka, 200 g putera i 2 kašike gustina.

Priprema:
Jaja i šećer pomešajte i skuvajte na pari. Kada smesa naraste, sipajte med koji ste zagrejali sa puterom. Dodajte gustin i još malo mutite. Sklonite s ringle, postepeno sipajte brašno, prašak za pecivo, prstohvatom soli i umesite testo, ali ne previše tvrdo nego meko.

Opširnije: Medena torta

Musli torta

Musli tortaPotrebno je:
100 g muslija, 150 g putera, 50 g kornflejksa, 3 kašike + 50 g + kašičica šećera,, 50 g kokosa, 10 listova želatina, 250 g milerama, 250 g kondenzovanog mleka, 3 nektarine ili drugo voće po želji, 300 ml voćnog soka i 300 g grčkog jogurta.

Priprema:
U otopljeni puter dodajte musli, kornflejks, 3 kašike šećera, kokos i promešajte. Tri-četiri kašike stavite između dva masna papira i oklagijom razvijte valjak debljine 7 mm, a ostatak sipajte u kalup, pritisnite prstima i ohladite 30 minuta. Mileram skuvajte sa kondenzovanim mlekom, voćnim sokom i 50 g šećera. Sklonite s ringle i dodajte 9 oceđenih listova želatina. Dve nektarine očistite, isecite na kriške i izmiksajte sa kašičicom šećera i umešajte poslednji list želatina. Čim počne da se zgušnjava dodajte jogurt. Koru nafilujte sa polovinom mlečnog i voćnog krema, prošarajte viljuškom, rasporedite ostatak oba krema i ohladite četiri sata. Tortu ukrasite seckanim voćem i komadićima hrskavog valjka.

Torta ljubavno gnezdo

ljubavno-gnezdo-tortaPotrebno je:
10 kom jaja, 200 gr seckanih oraha, 200 gr čokolada, 200 gr 800 gr šećera, 10 kašika šećera u prahu, 1/2 lit mleko, 2 kesice puding od vanile, 4 kašike oštrog brašna, 4 kašike griza, 4 kašike vanil šećera, 100 gr kokos, 375 gr margarina, 200 gr šlaga, 2,5 dl kisele vode, 3 kašike džema od kajsije.

Priprema:
Umutiti 10 belanca sa 500 gr šećera i 3 kašike džema. 2.U pleh staviti papir i seckane orahe i rasporediti umućena belanca i peći na 150 stepeni 1.5 sat.Skuvati 10 žumanca i 300 gr šećera, 4 kašike brašna, kašike griza u 1.2 lit mleka i ostaviti da se hladi.Umutiti margarin sa 10 kašika prah šećera i sjediniti ga sa ohladjenim i vanil šećerom.
Fil podeliti na dva dela: u jedan staviti kokos a u drugi seckane krem bananice.Pečena belanca prevrnuti na tacnu tako da orasi budu gore pa filovati.Staviti fil od kokosa pa izrendati 100 gr čokolade, fil sa bananicama i izrendati 100 gr čokolade.Umutiti šlag i ukrasiti po želji

Čokoladna tačkasta torta

cokoladna tackasta tortaPotrebno je:
za koru: 1 šolja mljevenog keksa, ¼ šolje kakaa, 2 kašike šećera, ¼ šolje istopljenog putera
fil/nadev: 50 g razmekšalog krem sira, ½ šolje šećera, 2 jaja, 60 g istopljene tamne čokolade, 1 kašičica vanilinog ekstrakta
2/3 šolje vrhnja


Priprema:
Zagrejte rernu na 150 stepeni C.
Pouljite četvrtastu tepsiju (veličine 17 X 17 cm) i postavite papir za pečenje.U manjoj zdjeli pomiješajte keks, šećer, kakao i istopljeni puter, te ga poravnajte u tapsiji.
Mikserom mutite sir dok ne postane gladak, te postepeno dodajite šećer.Dodajite jaja, jedno po jedno, muteći sporije. Zatim dodajte vanilu i vrhnje.

Opširnije: Čokoladna tačkasta torta

Saturday the 4th.