Medena-cimet-torta

Medena-cimet-tortaPotrebno je:
šolja meda, šolja vode, šolja ulja, kašičica sode bikarbone, brašna prema potrebi da testo ne bude tvrdo, 2 šolje šećera, 3 šolje mlevenih oraha, 3 kašike ulja, 2 kašike ruma, 2 kašike kakaoa, malo soka od limuna, 150 g čokolade za kuvanje, 2 kašike ulja

Priprema:
Zamesite testo od meda, vode, ulja, sode bikarbone i brašna. Pecite na umerenoj temperaturi dok torta ne porumeni. Izvadite iz rerne i ohladite. Ušpinujte šećer sa šoljom vode da bude gust kao za slatko. Dodajte mlevene orahe, ulje, rum, kakao i malo soka od limuna. Sve izmešajte, skinite sa ringle i ohladite. Presecite tortu na tri dela, da dobijete tri jednake kore i premažite ih nadevom. Čokoladu otopite s uljem, pa prelijte tortu. Ostavite da se glazura stegne i pre služenja pospite cimetom u prahu.

Munchmallow torta2

MUNCHMALLOW-TORTA-2Potrebno je:
za koru: 10 belanaca, 10 kašika šećera, 5 kašika brašna, 50 g. mlevenih oraha, 1/2 praška za pecivo, malo ribane korice limuna
Fil: 10 žumanaca, 3 pudinga vanilija, 1 kašika brašna, 700 ml. mleka, 200 g. šećera, 250 g. margarina, 3-4 kutije munchmallowa (zavisno od pleha)
I još: šlag

Priprema:
Kora: Belanjaka umutiti sa šećerom,a zatim dodati ostale sastojke. Dobivenu smesu podeliti na dva dela i peći dve kore na 10-15 minuta na 180-200 C.
Fil: žumanca izmešati sa šećerom. Odvojiti jedan deo mleka (oko 100 ml.) izmešati sa pudingom pa to dodati u žumanca kao i kašiku brašna. Sve dobro izmešati da ne bude grudvica. Ostatak mleka staviti da prokuva pa prethodno pripremljenu smesu dodavati u mleko polagano (kao da kuhamo puding) i brzo mešati da ne zagori. Fil ohladiti pa dodati margarin. Fil podijeliti na dva dela. U jedan deo dodati keksice koje odvajamo od penastog dela minchmallowa,izdrobiti ih rukama i promešati, a drugi deo fila ostaje žut. Redjati na sledeci nacin: kora, tamni deo fila, penaste kapice od munchmallowa, žuti fil, kora. Tortu ukrasiti šlagom.
Izvor: http://namirnice.ba

Menta-mak torta

menta-mak-tortaPotrebno je:
za belu koru: 3 belanceta, 3 kašike šećera, 3 kašike brašna, 2 kašike ulja
za 2 mak kore: 6 belanaca, 6 kašika šećera, 10 kašika nemlevenog maka, 4 kašike brašna
za krem: 5 dl mleka, 1 puding od vanile, 9 žumanaca, 10 kašika šećera, 250 g margarina, nekoliko kapi ekstrakta od mentola
za dekoraciju: 100 g šlaga 1,5dl mleka

Priprema:
Bela kora: Belanaca ulupati sa šećerom u čvrst šam pa umešati brašno i ulje.Sve lepo sjediniti, uliti u kalup obložen papirom i peći u zagrejanoj rerni na 150°C dok ne porumeni.
Mak kora: Umutiti 3 belanceta sa 3 kašike šećera u čvrst šam te umešati 5 kašika maka i 2 kašike brašna.

Opširnije: Menta-mak torta

Šuškava torta sa lešnicima

suskava-torta-sa-lesnicimaPotrebno je:
18 belanaca, 3 kašičice sirćeta, 48 kašika šećera, 300 g pečenih lešnika, 600 g eurokrema, 600 ml slatke pavlake, 200 g krem-šlaga sa ukusom slatke pavlake.

Priprema:
U odgovarajućoj posudi ulupati 6 belanaca sa 16 kašika šećera i kašičicom sirćeta u čvrst šam.Smesu uliti u pleh obložen pek-papirom i sušiti na
150-170°C oko 45 minuta.Na isti način pripremiti još dve kore. (Čačkalicom bocnuti koru. Ako se ništa ne zalepi na njoj, dobro je ispečena).Slatku pavlaku čvrsto umutiti.Lešnike iseckati.
Finalni postupak: Prvu koru premazati sa 200 g eurokrema, a potom i slatkom pavlakom. Posuti seckanim lešnicima, te ponovo premazati slatkom pavlakom da bi se sledeća kora dobro "zalepila". Preklopiti drugom korom i ponoviti postupak filovanja još dva puta.Umutiti krem-šlag prema uputstvu sa kesice i premazati celu tortu.

Matejeva torta

matejeva-tortaPotrebno je:
17 jaja, 12 kašika šećera + 550 g, 9 kašika brašna, 1 prašak za pecivo, 3 kašike kakaoa, 1 puding od vanile-banane, 1 puding čokolade-pomorandže, 9 dl mleka, 250 g margarina, 1 duplo pakovanje jafa keksa, malo soka od pomorandže

Priprema:
Kore: Ulupati 4 belanceta sa 4 kašike šećera pa dodati 4 žumanceta neprekidno muteći.Potom umešati 3 kašike brašna, malo praška za pecivo i kašiku kakaoa.
Sve lepo sjediniti te smesu uliti u pleh obložen papirom i peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta.Od preostalog materijala na isti način ispeći još dve kore.
Fil 1: U 50 ml mleka razmutiti puding od vanile-banane, a 4 dl mleka ostaviti da provri sa 125 g šećera.2. Potom ukuvati razmućen puding i mešati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.Umutiti 125 g margarina i sastaviti sa ohladjenim pudingom.

Opširnije: Matejeva torta

Thursday the 30th.