Šuškava torta sa lešnicima

suskava-torta-sa-lesnicimaPotrebno je:
18 belanaca, 3 kašičice sirćeta, 48 kašika šećera, 300 g pečenih lešnika, 600 g eurokrema, 600 ml slatke pavlake, 200 g krem-šlaga sa ukusom slatke pavlake.

Priprema:
U odgovarajućoj posudi ulupati 6 belanaca sa 16 kašika šećera i kašičicom sirćeta u čvrst šam.Smesu uliti u pleh obložen pek-papirom i sušiti na
150-170°C oko 45 minuta.Na isti način pripremiti još dve kore. (Čačkalicom bocnuti koru. Ako se ništa ne zalepi na njoj, dobro je ispečena).Slatku pavlaku čvrsto umutiti.Lešnike iseckati.
Finalni postupak: Prvu koru premazati sa 200 g eurokrema, a potom i slatkom pavlakom. Posuti seckanim lešnicima, te ponovo premazati slatkom pavlakom da bi se sledeća kora dobro "zalepila". Preklopiti drugom korom i ponoviti postupak filovanja još dva puta.Umutiti krem-šlag prema uputstvu sa kesice i premazati celu tortu.

Menta-mak torta

menta-mak-tortaPotrebno je:
za belu koru: 3 belanceta, 3 kašike šećera, 3 kašike brašna, 2 kašike ulja
za 2 mak kore: 6 belanaca, 6 kašika šećera, 10 kašika nemlevenog maka, 4 kašike brašna
za krem: 5 dl mleka, 1 puding od vanile, 9 žumanaca, 10 kašika šećera, 250 g margarina, nekoliko kapi ekstrakta od mentola
za dekoraciju: 100 g šlaga 1,5dl mleka

Priprema:
Bela kora: Belanaca ulupati sa šećerom u čvrst šam pa umešati brašno i ulje.Sve lepo sjediniti, uliti u kalup obložen papirom i peći u zagrejanoj rerni na 150°C dok ne porumeni.
Mak kora: Umutiti 3 belanceta sa 3 kašike šećera u čvrst šam te umešati 5 kašika maka i 2 kašike brašna.

Opširnije: Menta-mak torta

Jaffa nugat torta

Jafa-nugat-tortaPotrebno je:
200 g pti-ber keksa sa maslacem, 50 g plazma keksa, 1 pomorandža, 1 puding od čokolade, 500 ml mleka, 125 g jafa keksa, 200 g nugat napolitanki, 2 kesice šlaga sa ukusom slatke pavlake, 50 g mlečne čokolade

Priprema:
U većoj posudi rukama izlomiti pti ber keks s maslacem i plazmu na što sitnije delove. Potom dodati izrendanu koru od pomorandže i iscedjeni sok.Smesu staviti u okrugli kalup i formirati koru.U malo mleka razmutiti puding od čokolade, a preostalo mleko ostaviti da provri. Potom ukuvati razmućen puding i mešati dok se ne zgusne.Skinuti sa vatre, pa sipati u kalup preko kore.Jafa keks umakati u mleko i redjati ukrug uz ivicu kalupa.Izmrviti napolitanke, pa jedan deo staviti u sredinu kruga jafa keksa.

Matejeva torta

matejeva-tortaPotrebno je:
17 jaja, 12 kašika šećera + 550 g, 9 kašika brašna, 1 prašak za pecivo, 3 kašike kakaoa, 1 puding od vanile-banane, 1 puding čokolade-pomorandže, 9 dl mleka, 250 g margarina, 1 duplo pakovanje jafa keksa, malo soka od pomorandže

Priprema:
Kore: Ulupati 4 belanceta sa 4 kašike šećera pa dodati 4 žumanceta neprekidno muteći.Potom umešati 3 kašike brašna, malo praška za pecivo i kašiku kakaoa.
Sve lepo sjediniti te smesu uliti u pleh obložen papirom i peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta.Od preostalog materijala na isti način ispeći još dve kore.
Fil 1: U 50 ml mleka razmutiti puding od vanile-banane, a 4 dl mleka ostaviti da provri sa 125 g šećera.2. Potom ukuvati razmućen puding i mešati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.Umutiti 125 g margarina i sastaviti sa ohladjenim pudingom.

Opširnije: Matejeva torta

Starinska torta od oraha

starinska-torta-od-orahaPotrebno je:
za kore: 10 jaja, 250 g mlevenih oraha, 2 kašike oštrog brašna, 50 g rendane čokolade, 10 kašika šećera, puter za premazivanje kalupa, brašno za posipanje kalupa
za fil: 1 štapić vanile, 5 dl mleka, 5 kašika gustina, 8 kašika šećera, 125 g putera
za glazuru: 50 g čokolade, 50 ml slatke pavlake.

Priprema:
Dva okrugla kalupa od 20 cm dobro podmazati puterom i posuti brašnom.Penasto umutiti 5 jaja sa 5 kašika šećera i to dok se volumen smese ne poveća tri puta.Umešati kašiku oštrog brašna i polovinu pripremljenih mlevenih oraha.Na kraju dodati rendanu čokoladu i sve dobro sjediniti, pa smesu uliti u jedan od kalupa. Peći u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 30 minuta.Na isti način pripremiti još jednu koru, ali bez rendane čokolade. Drugu koru peći u drugom kalupu.Gotove kore poprečno preseći napola (da se ukupno dobiju 4 kore).

Opširnije: Starinska torta od oraha

Monday the 21st.