Nutela cheese cake

Potrebno je:
280 g graham keksa, 5 kašika putera, 1 manja teglica nutele, ¾ šolje tostiranih naseckanih lešnika, 450 g krem sira, ½ šolje šećera u prahu.

Priprema:
U blenderu sameljite graham keks, pa dodajte puter na sobnoj temperaturi i kašiku nutele. Sve dobro promešajte, dodajte još tri kašike lešnika i sameljite da dobijete peskastu smesu. Dobijenu smesu utisnite u okrugli kalup za torte i stavite u frižider da se stvrdne.
Mikserom umutite krem sir sa šećerom u prahu dok smesa ne postane penasta, zatim dodajte nutelu, pa sve sjedinite i sipajte preko ohlađene kore. Površinu kreme izravnajte, zatim pospite sitno naseckanim lešnicima i ostavite u frižider na najmanje 4 sata.

Torta Bela dolina

bela-dolinaPotrebno je:
Sve tri kore: 6 belanaca, 6 kašika šećera, 3 kašike brašna, 3 kašike griza, 10 gr praška za pecivo ( 1 kesica )
Preliv: 200 ml mleka, 2 kašike šećera
Fil: 6 žumanaca, 3 kašike šećera, 4 kašike brašna, 500 ml mleka, 1 kašičica ekstrakta sa ukusom vanile, 125 gr margarina, 100 gr šećera u prahu
Glazura: 200 gr čokolade ( ukoliko je jaka crna čokolada u pitanju dodajte 2 – 3 kašike slatke pavlake, da ubije tu gorčinu, inače izaberite neku čokoladu koja je više mlečna, ali onda ostavite 2 kašike ulja ), 4 kašike ulja
Još: 100 gr šlaga i 150 ml mleka, ili 200 ml slatke pavlake.

Priprema:
Uključiti rernu da se zagreva na 200 stepeni.Ulupati belanca sa šećerom da se šećer istopi, pa akd se šećer otopio onda mutiti još 2 – 3 minute.Dodati prosijano brašno, griz i prašak za pecivo pa sve varjačom sjediniti, da bude glatko.Tanko premazati četkicom veliki pleh od rerne i staviti papir za pečenje.

Opširnije: Torta Bela dolina

Svilena torta

svilena-tortaPotrebno je:
10 jaja, 400 g + 10 kašika šećera, 1,5 margarin, 400 g šećera u prahu, 4 pudinga od vanile, 300 g mlevenog keksa, po 200 g čoko-bananica, suvog groždja i žele-bombona, 3 kesice šlaga

Priprema:
Umutite 10 belanaca sa 400 g šećera i sušite na 150 stepeni u plehu obloženom papirom za pečenje oko jedan sat.
Fil: Mutite na pari 10 žumanaca s 10 kašika šećera dok se ne zgusne. Zasebno umutite margarin sa 400 g šećera u prahu. Skuvajte pudinge u 1 l mleka, ohladite i sve sjedinite. Podelite fil, pa u jednu polovinu dodajte 300 g mlevenog keksa, a u drugu po 200 g iseckanih čoko-bananica, suvog groždja i žele-bombona.Na koru stavite prvo fil s keksom, pa šareni fil i celu tortu premažite šlagom.

Nepečena šlag torta

nepecena-slag-tortaPotrebno je:
Keks sloj: 250 ml slatke pavlake, 300 gr mlevenog keksa, 1 kisela pavlaka ( 180 gr )
Jafa sloj: 150 gr šlag krema od vanile, može i običan šlag, šta imate, 200 gr jafa keksa ( mi imali 300 gr, ali pojeli ), 250 ml mleka
Treći sloj: 250 ml slatke pavlake, 3 kašike eurokrema ( onako sam zagrabila, jedna bila prepuna druga manje, otprilike )
Odgore: šlag krem od čokolade, može od vanile, obični šlag, slatka pavlaka, opet šta nadjete, rendana čokolada.

Priprema:
Prvo da kažem da se cela torta pravi odokativno jer se dodaje mleveni i jafa keks koji mogu biti suvlji pa donji sloj može biti tvrdji, što nikako nećemo, pravimo sočnu tortu, a opet može biti i redji, onda dodamo još malo keksa, 50 gr da bude gušće.Umutiti slatku pavlaku, dodati kiselu, izmešati pa dodati mleveni keks i sve sjediniti.Na okruglu tacnu istresti sve pa varjačom oblikovati koru, donji sloj. Treba da je tvrdje ali da možete varjačom razvući, malo pokvasite ruke pa oblikujete ivicu. Stavite u frižider.Umutiti šlag krem sa mlekom i naseckati jafa keks, opet ako je preretko, čini vam se da neće dobro stajati na keks kori dodate malo mlevenog keksa ili oraha, 50 gr, da keks pokupi višak tečnosti. Ostavite sastrane da odstoji i keks upije dok napravite treći deo.Umutiti slatku pavlaku i dodati joj eurokrem pa sve umutiti.Izvaditi tacnu iz frižidera pa staviti jafa deo, trebalo bi da se lepo razvlači. Preko naneti deo sa eurokremom.Odgore dekorisati po želji, a može tako i da ostane jer je treći deo dosta kremast jer je napravljen od slatke pavlake i eurokrema.Dobro ohladiti i poslužiti.

Lešnik torta s rumom

lesnik-torta-sa-rumomPotrebno je:
za koru: 8 jaja, 300 gr    šećera, 300 gr proprženih lešnika, 2 kašike ruma
za krem: 4 jaja, 100 gr    šećera 150 gr    čokolade za kuvanje, 250 gr margarina.

Priprema:
Propecite lešnike u rerni, rashladite, očistite od opne i sameljite.Umutite žumanca sa šećerom, dodajte rum i mlevene lešnike. Sjedinite masu.
Posebno umutite 8 belanaca u čvrst sneg i dodajte prvo jednu trećinu predhodne mase sa lešnicima, zatim drugu trećinu i na kraju ostatak. Sjedinite kasikom masu, istresite u pripremljen (premazan margarinom i posut brasnom) kalup i ubacite u zagrejanu rernu. Pecite 45 minuta na 180¤C.
Jaja mutite sa šećerom, dodajte rastopljenu čokoladu i na kraju umućen margarin.Rashladjenu koru prepolovite, premažite ovom kremom unutra i spolja, možete i preko krema naneti šlag od slatke pavlake. Pospite mlevenim lešnicima.   

Friday the 6th.