Lotos torta

lotos-6c62434730bd8fb7e16e47c273e02d84 view lPotrebno je:
za biskvit: 10 bjelanjkaka, 25 dkg šećera, 1 kašika sirćeta, 10 dkg margarina, 25 dkg lješnjaka, 5 dkg prezle, mala bočica nutelle
za fil: 1,5 l mlijeka, 10 žumanjaka, 10 dkg šećera, 3 pudinga od vanilije, 5 kašika gustina, 1 (250g) margarin, 10 dkg čokolade
za glazura i šlag: 15 dkg čokolade za kuhanje, 10 dkg margarina, 5 kašike mlijeka, 0,5 l vrhnja za šlag – hole

Priprema:
Nutelu stavite na rdijator ili blizu izvora toline da se ugrije i rasopi, da se lako maže i bude tekuća.
Na papir za pečenje koji ste stavili u tepsiju rastopite margarin pa ga pospite prezlama i lješnjacima
Od bjelanjaka i snijega izradite čvrsti snijeg te mu dodajte ocat. Time premazite prezle i ljesnjake u tepsiji te pecite na 150 ˙c sat vremena.
Kada je beze kora gotova okrenite je tako da dio s prezlama i lješnjacima bude prema gore i još vruće premažite nutelom.

Opširnije: Lotos torta

Plazma rolat bez pečenja

plazma rolat bez pecenjaPotrebno je:
250gr margarina 1 šolja šećera(2dl) 1 kutija mlevene plazme (300gr) 2 kašike čokolada u prahu (nesquik) 1 šlag pena soka od narandže (po potrebi dodavati)

Priprema:
Umutimo margarin i šećer, zatim dodamo plazmu i čokoladu u prahu (po želji čokolade koliko volite),sve izmešamo i zalijemo sa sokom od narandže (može i cedevita) postepeno zalivati da ne bude retko.Kad sve izmešamo oblikovati kao rolat i staviti šlag na vrh.Ostaviti u led da se stegne ako želite da bude leden kao sladoled,a možete premestiti u hladnjak.

Medena torta

Medena tortaPotrebno je:
za testo: 300 g šećera, 5 kašika meda, 3 jaja, kašičica praška za pecivo, 150 g putera, 600 g brašna i prstohvat soli.
za krem: 200 g šećera, kašika brašna, 500 ml mleka, 200 g putera i 2 kašike gustina.

Priprema:
Jaja i šećer pomešajte i skuvajte na pari. Kada smesa naraste, sipajte med koji ste zagrejali sa puterom. Dodajte gustin i još malo mutite. Sklonite s ringle, postepeno sipajte brašno, prašak za pecivo, prstohvatom soli i umesite testo, ali ne previše tvrdo nego meko.

Opširnije: Medena torta

Kafeni zalogaji kojima nećete odoleti

kafeni zalogaji kojima necete odoletiPotrebno je:
300 grama brašna, 1 kašičica, sode bikarbone, prstohvat soli, 4 dcl jake crne  skuvane kafe,  1/2 dcl konjaka, (može i rum), 150 grama čokolade za kuvanje, 250 grama maslaca ili margarina, 370 grama šećera, 2 jaja, 1 kašičica  ekstrakta od vanile.

 
Priprema:
Rastopite maslac, čokoladu, dodajte kafu i konjak. Dodajte šećer, jaja, vanilu, brašno i sodu bikarbonu. Kalup za tortu obložite pak-papirom, a stranice alu-folijom. Izlijte smesu u kalup koja možda deluje kao da je retka, ali takva treba i da bude. Pecite u rerni na 170 stepeni oko sat vremena, odnosno dok vam ne bude pečeno u sredini. Za glazuru rastopite čokoladu i maslac, dodajte mleko i prelijte preko hladnog kolača.

Torta ljubavno gnezdo

ljubavno-gnezdo-tortaPotrebno je:
10 kom jaja, 200 gr seckanih oraha, 200 gr čokolada, 200 gr 800 gr šećera, 10 kašika šećera u prahu, 1/2 lit mleko, 2 kesice puding od vanile, 4 kašike oštrog brašna, 4 kašike griza, 4 kašike vanil šećera, 100 gr kokos, 375 gr margarina, 200 gr šlaga, 2,5 dl kisele vode, 3 kašike džema od kajsije.

Priprema:
Umutiti 10 belanca sa 500 gr šećera i 3 kašike džema. 2.U pleh staviti papir i seckane orahe i rasporediti umućena belanca i peći na 150 stepeni 1.5 sat.Skuvati 10 žumanca i 300 gr šećera, 4 kašike brašna, kašike griza u 1.2 lit mleka i ostaviti da se hladi.Umutiti margarin sa 10 kašika prah šećera i sjediniti ga sa ohladjenim i vanil šećerom.
Fil podeliti na dva dela: u jedan staviti kokos a u drugi seckane krem bananice.Pečena belanca prevrnuti na tacnu tako da orasi budu gore pa filovati.Staviti fil od kokosa pa izrendati 100 gr čokolade, fil sa bananicama i izrendati 100 gr čokolade.Umutiti šlag i ukrasiti po želji

Saturday the 29th.