Torta od kokosa

kokusz-torta-fozos-jatekPotrebno je:
Krema: 1 paket želatina, 30 g gustina, 0,5 l šlaga, 6 dcl mleka, 200 g kokosa, 60 g šećera
Biskvit: 5 jaja, 5 kašika šećera, 6 velikih kašika brašna

Priprema:
Uzmete prvo mleko i šećer koje ćete staviti da se zagreje na laganoj vatri nakon čega ćete dodati kokos i nakon par minuta gustin. Kada je smesa gotova potrebno ju je pustiti da se ohladi te otopiti s malo vode. Dobivenu smesu potom izmiksajte s malo šlaga nakon čega ćete dobiti čvrstu kremu za tortu.
Za biskvit je potrebno izmešati šećer i jaja dok smesa ne postane gusta i bela nakon čega se dodaje kašiku brašna. Biskvit je potrebno peći oko 20 minuta na 180 stepeni. Biskvit možete prerezati na pola te svaki deo natopiti s malo vode kako bi lakše mazali kremu.

Bela jevrejska torta

jevrejska-tortaPotrebno je:
Kora: 12 belanaca 12 kašika šećera 300gr. pečenih mlevenih lešnika 100gr. mlevenog keksa.
Fil: 800ml. mleka 12 žumanaca 12 kašika šećera 4 kašike gustina 1 puding od vanile 250 g bele čokolade 375gr. maslaca 100gr. prah šećera.

Priprema:
Penasto umutiti belanca i uz postepeno dodavanje šećera mutiti dok se šećer ne rastopi.Dodati keks i mlevene lešnike, promešati varjačom, sjediniti sastojke i peći u rerni zagrejanoj na 200C oko 20 minuta Ispeći 6 korica.
Mleko i šećer staviti da provri, pa u to dodati gustin, puding i žumanca. Kada mleko provri lagana umešati smesu od žumanaca i skuvati kao kad se kuva puding. Umutiti maslac i prah šećer, dodati otopljenu belu čokoladu, pa sve sjediniti sa ohlađenim filom. Filovati kora-fil-kora, dok se ne potroše sastojci. Celu tortu premazati preostalim filom i posuti seckanim lešnicima.Izvor

Torta nad tortama

Torta nad tortamaPotrebno je:
Za kore: 3 x 5 belanca, 3 x 10 kašika šećera u prahu, 3 x 5 kašika mlevenih oraha, 3 x 2 kašika brašna
Za krem: 1 litar mleka, 15 žumanaca, 10 kašika šećera, 9 kašika brašna, 250 gr šećera u prahu, 250 gr margarina/maslaca, 150 gr mlevenih oraha, malo mleka da se popare orasi, 200 gr čokolade
3 kesice šlag krema od vanile, 200 ml mleka ili kisele vode za šlag krem.

Priprema:
Napraviti 3 korice od po 5 belanaca, 10 kašika šećera u prahu, 5 kašika oraha i 2 kašike, brašna. Brašno i orahe pomešati i lagano varjačom umešati u umućene belance. Peći na 180 stepeni oko 25 minuta svaku koru. Kad su pečene pokriti ih krpom dok spremate krem.

Opširnije: Torta nad tortama

Domino torta

domino-tortaPotrebno je:
250 g butera, 10 kašika mlevenih oraha, 200 g šećera, 6 kašika brašna i, 16 jaja, 4 štangle čokolade, 12 kašika šećera,

Priprema:
Umutiti 8 jaja sa 8 kašika šećera pa dodati 10 kašika mlevenih oraha i 2 kašike brašna. Peći u okruglom plehu i ohlađenu preseći na 2 dela. Umutiti 4 jaja sa 4 kašike šećera i dodati 4 kašike brašna. Ispeći u četvrtastom plehu. Pečenu koru iseći u trake širine 2 sm.
Fil: umutiti buter sa 100 g prah-šećera. Skuvati 4 žumanceta ,sa 200 g šećera na pari. U kuvani fil dodati čokoladu i kad se ohladi dodati umućen buter.
Tortu filovati: na premazanu okruglu koru uvijati prethodno namazane trake dok se ne popuni kora, zatim poklopiti drugom polovinom premazane okrugle kore. Celu tortu premazati spolja istim filom.

Torta Sankt Peterburg

torta-sankt-petersburgPotrebno je:
za koru: 500 g brašna, puter 280 g, 200 g šećera, Jaja 2 kom. soda bikarbona ¼ kašičice, sirće za gašenje sode
za čokoladni krem: puter 290 g, 144g šećera u prahu, kuvano kondenzovano mleko 1 tegla, kakao u prahu, džem od jagoda (malina, kupina ili sl.)
glazura: gorka čokolada 100g, 20g maslaca

Priprema:
Za pripremu testa prvo razdojite belanca od žumanaca. Umutite žumanca žumanca sa šećerom. Dodajte vanilin šećer, sodu bikarbonu gašenu sa sirćetom. Sipajte rastopljenoi maslac. Odvojeno, umutite belanca u čvrstu penu. Usuti penu od belanaca u žumanca i blago pomešajte.

Opširnije: Torta Sankt Peterburg

Monday the 2nd.