Domino torta

domino-tortaPotrebno je:
250 g butera, 10 kašika mlevenih oraha, 200 g šećera, 6 kašika brašna i, 16 jaja, 4 štangle čokolade, 12 kašika šećera,

Priprema:
Umutiti 8 jaja sa 8 kašika šećera pa dodati 10 kašika mlevenih oraha i 2 kašike brašna. Peći u okruglom plehu i ohlađenu preseći na 2 dela. Umutiti 4 jaja sa 4 kašike šećera i dodati 4 kašike brašna. Ispeći u četvrtastom plehu. Pečenu koru iseći u trake širine 2 sm.
Fil: umutiti buter sa 100 g prah-šećera. Skuvati 4 žumanceta ,sa 200 g šećera na pari. U kuvani fil dodati čokoladu i kad se ohladi dodati umućen buter.
Tortu filovati: na premazanu okruglu koru uvijati prethodno namazane trake dok se ne popuni kora, zatim poklopiti drugom polovinom premazane okrugle kore. Celu tortu premazati spolja istim filom.

Torta nad tortama

Torta nad tortamaPotrebno je:
Za kore: 3 x 5 belanca, 3 x 10 kašika šećera u prahu, 3 x 5 kašika mlevenih oraha, 3 x 2 kašika brašna
Za krem: 1 litar mleka, 15 žumanaca, 10 kašika šećera, 9 kašika brašna, 250 gr šećera u prahu, 250 gr margarina/maslaca, 150 gr mlevenih oraha, malo mleka da se popare orasi, 200 gr čokolade
3 kesice šlag krema od vanile, 200 ml mleka ili kisele vode za šlag krem.

Priprema:
Napraviti 3 korice od po 5 belanaca, 10 kašika šećera u prahu, 5 kašika oraha i 2 kašike, brašna. Brašno i orahe pomešati i lagano varjačom umešati u umućene belance. Peći na 180 stepeni oko 25 minuta svaku koru. Kad su pečene pokriti ih krpom dok spremate krem.

Opširnije: Torta nad tortama

Medena-cimet-torta

Medena-cimet-tortaPotrebno je:
šolja meda, šolja vode, šolja ulja, kašičica sode bikarbone, brašna prema potrebi da testo ne bude tvrdo, 2 šolje šećera, 3 šolje mlevenih oraha, 3 kašike ulja, 2 kašike ruma, 2 kašike kakaoa, malo soka od limuna, 150 g čokolade za kuvanje, 2 kašike ulja

Priprema:
Zamesite testo od meda, vode, ulja, sode bikarbone i brašna. Pecite na umerenoj temperaturi dok torta ne porumeni. Izvadite iz rerne i ohladite. Ušpinujte šećer sa šoljom vode da bude gust kao za slatko. Dodajte mlevene orahe, ulje, rum, kakao i malo soka od limuna. Sve izmešajte, skinite sa ringle i ohladite. Presecite tortu na tri dela, da dobijete tri jednake kore i premažite ih nadevom. Čokoladu otopite s uljem, pa prelijte tortu. Ostavite da se glazura stegne i pre služenja pospite cimetom u prahu.

Torta Sankt Peterburg

torta-sankt-petersburgPotrebno je:
za koru: 500 g brašna, puter 280 g, 200 g šećera, Jaja 2 kom. soda bikarbona ¼ kašičice, sirće za gašenje sode
za čokoladni krem: puter 290 g, 144g šećera u prahu, kuvano kondenzovano mleko 1 tegla, kakao u prahu, džem od jagoda (malina, kupina ili sl.)
glazura: gorka čokolada 100g, 20g maslaca

Priprema:
Za pripremu testa prvo razdojite belanca od žumanaca. Umutite žumanca žumanca sa šećerom. Dodajte vanilin šećer, sodu bikarbonu gašenu sa sirćetom. Sipajte rastopljenoi maslac. Odvojeno, umutite belanca u čvrstu penu. Usuti penu od belanaca u žumanca i blago pomešajte.

Opširnije: Torta Sankt Peterburg

Munchmallow torta2

MUNCHMALLOW-TORTA-2Potrebno je:
za koru: 10 belanaca, 10 kašika šećera, 5 kašika brašna, 50 g. mlevenih oraha, 1/2 praška za pecivo, malo ribane korice limuna
Fil: 10 žumanaca, 3 pudinga vanilija, 1 kašika brašna, 700 ml. mleka, 200 g. šećera, 250 g. margarina, 3-4 kutije munchmallowa (zavisno od pleha)
I još: šlag

Priprema:
Kora: Belanjaka umutiti sa šećerom,a zatim dodati ostale sastojke. Dobivenu smesu podeliti na dva dela i peći dve kore na 10-15 minuta na 180-200 C.
Fil: žumanca izmešati sa šećerom. Odvojiti jedan deo mleka (oko 100 ml.) izmešati sa pudingom pa to dodati u žumanca kao i kašiku brašna. Sve dobro izmešati da ne bude grudvica. Ostatak mleka staviti da prokuva pa prethodno pripremljenu smesu dodavati u mleko polagano (kao da kuhamo puding) i brzo mešati da ne zagori. Fil ohladiti pa dodati margarin. Fil podijeliti na dva dela. U jedan deo dodati keksice koje odvajamo od penastog dela minchmallowa,izdrobiti ih rukama i promešati, a drugi deo fila ostaje žut. Redjati na sledeci nacin: kora, tamni deo fila, penaste kapice od munchmallowa, žuti fil, kora. Tortu ukrasiti šlagom.
Izvor: http://namirnice.ba

Sunday the 21st.