Jesenja torta

0
457

Jesenja tortaPotrebno je:
za kore: 6 jaja, 300 g brašna, 300 g šećera u prahu, kesica vanilin šećera, kašičica praška za pecivo, 150 ml mleka, 150 g putera, 300 g pečene ili kuvane bundeve, izgnječene u pire.
za krem: 250 g krem sira, 400 ml slatke pavlake, 100 g šećera u prahu, kesica vanilin šećera, 3 žumanca i prstohvat soli.
za sirup: 200 g šećera, 100 ml vode, limun, malo cimeta u prahu i 100 g badema.

Priprema:
Penasto umutite puter sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Ne prestajući da mutite dodajte jedno po jedno jaje, prašak za pecivo otopljen u limunovom soku, pire od bundeve, mleko i malo-pomalo brašna i nastavite da mutite dok ne dobijete homogenu, kremastu masu. Preručite u podmazan i brašnom posut kalup za torte i pecite u 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. U međuvremenu pomešajte vodu, šećer, cimet i vanilin šećer i kuvajte na umerenoj temperaturi uz stalno mešanje da dobijete gust sirup. Posebno umutite žumanca sa šećerom u prahu i vanilin šećerom, dodajte krem sir i mutite još oko 10 minuta.

U dobijeni krem dodajte posebno umućen šlag od slatke pavlake i pažljivo promešajte. Pečenu koru ohladite, izvadite iz kalupa za torte i horizontalno tanko isecite da dobijete četiri kore. Svaku koru poprskajte sirupom, premažite je slojem krema, a četvrtu preostalim kremom ili šlagom i do serviranja čuvajte u frižideru.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here