Ajdaho torta

0
772

ajdaho-tortaPotrebno je:
za biskvitnu koru: 6 jaja, 6 kašika šećera, 6 kašika brašna, 1 kesica praška za pecivo, rendana kora od 1 limuna, 60 g mlevenih pistaća,
za fil: 400 g bele čokolade, 400 g maslaca, 100 g mlevenih pistaća,
za natapanje biskvitne kore: sok od 1 limuna, 4 kašike meda, 10 kašika ruma.
za dekoraciju: 100 g mlevenih pistaća, 20 celih oljuštenih pistaća, 100 g suvog grožda.

Priprema:
Umutite belanca i šećer u čvrst šne. Neprestano muteći, dodajite jedno po jedno žumance, da biste dobili homogenu smesu.U smesu dodajte rendanu limunovu koru brašno pomešano sa praškom za pecivo i mlevene pistaće. Sastojke lagano izmešajte.Pripremite kalup prečnika 26 cm. Namažite ga margarinom i pospite brašnom. U njega sipajte biskvitno testo.Pecite ga četrdeset pet minuta na 180° C u prethodno zagrejanoj pećnici. Biskvitnu koru ostavite da se ohladi pa je presecite na dva vodoravna dela.Belu čokoladu otopite na pari. Posebno umutite maslac. U njega dodajte otopljenu čokoladu pa sastojke sjedinite električnim mikserom.

U krem umešajte mlevene pistaće. Od pripremljenog fila odvojite 2 dl za dekoraciju torte.Sok od limuna, med i rum stavite u odgovarajuću posudu. Sastojke mešajte na umerenoj vatri dok se ne sjedine. Sklonite sa vatre kada sirup proključa. Njime natopite biskvitne kore.Na okrugao tanjir stavite prvu koru. Premažite je polovinom pripremljenog fiia.Na njega stavite drugu koru. Ostatkom fila premažite tortu odozgo i sa strane.Celu tortu pospite mlevenim pistaćima. Fil za dekoraciju stavite u špric. Pomoću njega istisnite ružice po gornjem obodu torte. Pistaće poslažite izmedju formiranih ružica. Od suvog groždja formirajte manji krug na sredini torte. U sam centar torte istisnite jednu ružicu od fila, a odgore stavite suvi grozd.
Predlog: Umesto suvog groždja možete da stavite ocedjene ringlove iz slatka.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here