Krokant torta

0
1193

Potrebno je:
za testo: 250 g brašna, prstohvat praška za pecivo, 125 g putera, 65 g šećera, jaje i kesica vanilin šećera.
za fil: 750 g šljiva, 40 g smeđeg šećera, 50 g prezli, 100 g listića badema, 500 g neslanog krem sira, 250 g slatke pavlake, kesica burbon vanilin šećera, 5 jaja, 2 kašike vanilin pudinga u prahu i 2 kašičice rendane limunove kore.
za krokant: 100 g šećera, 50 slatke pavlake i 100 g oraha.
za dekoraciju: 100 g šlaga, 3 šljive, 6 polovina oraha i nekoliko listića nane.

Priprema:
Brašno, prašak za pecivo, puter, šećer, jaje i vanilu sipajte u posudu, zamesite glatko testo i ohladite u frižideru 30 minuta. Šljive operite, prepolovite, izvadite koštice, pospite šećerom, prezlama, bademom i ostavite sa strane. Oklagijom razvijte 2/3 testa, stavite na dno podmazanog okruglog kalupa, viljuškom izbockajte na nekoliko mesta i pecite u rerni na 200 stepeni. Posle 10 minuta kolač izvadite i ohladite. Za to vreme, izmešajte krem sir, umućenu slatku pavlaku, vanilu, puding u prahu, jaja i rendanu limunovu koru. Ostatak testa razvijte, stavite preko ohlađene kore i dobro pritisnite. Sipajte šljive, nafilujte krem šlagom i pecite u rerni na 180 stepeni 60 minuta. U posudi karamelizujte šećer, dodajte slatku pavlaku i krupno seckane orahe i odmah prelijte preko toplog kolača. Posle pet minuta tortu ukrasite orasima, šlag „ružicama“, tankim kriškama šljiva i listićima nane.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here