Žerbo torta

0
762

zerbo-tortaPotrebno je za 3 kore:
9 belanaca, 9 kašika šećera, 150 g mlevenih oraha ili lešnika, 3 kašike brašna, Preliv za kore: 6 kašika šećera,
Fil: 9 žumanaca , 9 kašika šećera, 125 g putera, 100 g čokolade za kuvanje, Za ukrašavanje: 1 slatka pavlaka (250 ml)

Priprema:
Umututite čvrst sneg od belanaca, dodajte šećer i mutite dok masa ne postane gusta. Dodajte mlevene orahe (ili lešnike) u umućena belanca i brašno i sve lagano izmešajte. Podelite masu na tri dela i pecite tri kore u podmazanom plehu 20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Kad se kore ohlade, istopite 6 kašika šecera i kašikom prelijte preko svake kore po malo prženog šećera.

 

Fil za žerbo tortu: Umutite žunaca sa šećerom i kuvajte ih na pari 15 minuta. Sklonite fil sa šporeta i dodajte puter, mešajte dok se puter ne sjedini sa filom. Podelite zatim fil na dva dela i u jedan deo stavite istopljenu čokoladu. Kad se oba fila ohlade filovati prvu koru sa žutim filom, preko toga staviti drugu koru pa nju premazati filom u kome je čokolada, pa staviti treću koru i preko nje umućen šlag (umesto šlaga možete po želji staviti i glazuru od čokolade). Žerbo tortu ukrasite rendanom čokoladom. Torta je fenomenalna, obavezno je probajte!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here