Kolač „Rigo Janči“ – poslastica u slavu čuvenog madjarskog muzičara

0
1152

rigo-janciRigo Janči bio je čuveni madjarski muzičar. Krajem 19. veka svirao je u Parizu i u njega se zaljubila supruga kneza Čimaja. Ostavila je muža i decu i pobegla sa ciganskim violinistom u Madjarsku. Ljubav je kasnije krunisana brakom, a dovitljivi peštanski poslastičar je mladencima napravio poslasticu i nazvao je Rigo Janči!

Potrebno je: (za 8–10 osoba):

Za testo: 20 g kakao praha, 80 g prah-šećera, 100 g putera, 85 g brašna, 4 jajeta, badem za ukrašavanje
Za čokoladni fil: 100 g čokolade, 600 ml slatke pavlake, 50 g šećera
Za čokoladnu glazuru: 150 g čokolade, 75 g putera, džem od kajsija

Priprema:
Žumanca umutite sa 2 kašike prah-šećera, a od belanaca umutite čvrst sneg. Umešajte ostatak prah-šećera i lagano pomešajte sa umućenim žumancima. Polako dodajte rastopljeni puter, kao i brašno i kakao. Sve pažljivo mešajte. Četvrtasti pleh obložite papirom za pečenje, premažite puterem, sipajte testo i stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni, da se peče oko 20 minuta. Testo poprašite sa malo brašna, skinite papir i ostavite da se ohladi. Isecite na dva dela.Napraviti krem od čokolade: umutite slatku pavlaku sa šećerom i dodajte rastopljenu čokoladu. Napravite glazuru od čokolade: poprskajte je sa malo vode, dodajte puter i rastopitr je na pari. Prvo jednu koru premažite džemom, brzo prelijte glazurom dok se još nije stegla. Kada se stegne, isecite testo na kocke dimenzija 5 x 5 cm. Drugi deo kore premažite čokoladnim kremom i preko naređajte prethodno isečene komade. Zatim stavite u frižider se ohladi, a pre služenja do kraja isecite kocke nožem umočenim u vrelu vodu kako bi se kolač lakše sekao. Svaki kolač, po želji, odozgo ukrasite sa tri oljuštena badema.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here