Saher torta

0
939

Saher tortaPotrebno je:
140 g maslaca, 110 g šećera u prahu, pola šipke vanile, 6 jaja, 130 g čokolade za kuvanje, 110 g šećera, 140 g oštrog brašna, 200 g džema od kajsija, za podmazivanje maslaca i brašno ZA GLAZURU 200 g šećera, 125 ml vode, 150 g čokolade
Priprema:
Omekšali maslac, šećer u prahu i zrna iz šipke vanile mutite dok ne dobijete kremastu smesu. Polako umešajte žumanca i nastavite s mešanjem da dobijete gustu penu. Sipajte rastopljenu čokoladu, uz mućenje. Napravite sneg od belanaca, sipajte lagano šećer i mutite da se šećer rastopi. Umućena belanca lagano sastavite s žumancima. Sve posipajte brašnom i polako mešajte varjačom. Testo preručite u okrugli kalup na čije dno ste postavili papir za pečenje, a ivice premazali maslacem i posuli brašnom. Pecite ga oko jedan sat u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Prvih desetak minuta ostavite vrata rerne otvorena 1 cm, a zatim ih zatvorite.Torta je dobro pečena kada popušta na lagani pritisak prsta. Tortu ostavite da se hladi 20 minuta, pa je izvadite iz kalupa. Zatim oštrim nožem vodoravno prepolovite tortu. Džem malo zagrejte, mešajte dok ne postane gladak, premažite ga na obe polovine torte i ponovo ih spojte. Tortu i sa starne premažite džemom i ostavite da se osuši. Za glazuru kuvajte šećer u vodi oko pet minuta, pustite da vri i ostavite da se malo ohladi. Rastopite čokoladu na pari i postupno je umešajte u rastopljen šećer. Mešajte da dobijete gustu, glatku glazuru. Brzim pokretom prelijte tortu i u što manje poteza ravnomerno rasporedite glazuru. Ostavite da se torta suši nekoliko sati, da se glazura sasvim stvrdne. Na kraju secite parčad i služite s umućenim šlagom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here