Egipatska torta

0
856

egipatska-tortaPotrebno je:
za grilijaž
400 g lešnika, 300 g šećera
za kore:
18 belanaca, 18 kašika šećera, 150 g mlevenih oraha, 3 kašike brašna
za prvi fil:
18 žumanaca, 18 kašika šećera, 6 kašika brašna, 500 ml mleka, 250 g maslaca
za drugi fil:
200 g umućenog šlaga, grilijaž od lešnika
za ukrašavanje:
umućeni šlag

 

Priprema:
Dobro ulupajte belanca i šećer, pa lagano umešajte brašno i orahe. Preručite u podmazan pleh i sušite na 200 stepeni dok ne porumeni. Koru podelite na tri dela. Za prvi fil stavite mleko i šećer da se kuvaju. Žumanca i brašno dobro umutite i sipajte u ključalo mleko koje ste skinuli s vatre. Dobro izmešajte, vratite na vatru i kuvajte još oko sedam minuta. Ohlađeni krem sastavite s penasto umućenim maslacem. Za drugi fil karamelizujte šećer i spustite lešnike, pa izmešajte. Smesu preručite u uljem podmazani pleh. Kad se ohladi, sameljite je i sastavite s umućenim šlagom. U okrugle kalupe ređajte koru sečenu na veličinu kalupa, prvi fil, drugi fil, koru i tako dok ne utrošite materijal. Završite umućenim šlagom.
Izvor:Blic Žena Kuhinja

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here