Beogradska torta

Datum kreiranja 10.03.2013

beogradska-tortaPotrebno je:
16 jaja, 390 g šećera, 125 g mlevenog badema, 120 g brašna, 2 kesice vanilin šećera, 5 dl mleka, 1 margarin, 100 g seckanog badema

Priprema:
Umutite čvrst sneg od osam belanaca i dodajte 70 g brašna. Umutite šest žumanaca sa 180 g šećera, dodajte mleveni badem i u to umešajte sneg od belanaca. Pecite u podmazanom i brašnom posutom kalupu oko 40 minuta na 180 stepeni. Pečenu tortu izvadite iz kalupa, ohladite je i presecite na pola. Za fil umutite 10 žumanaca sa preostalim šećerom, pa im dodajte ostatak brašna, vanilin šećer i decilitar hladnog mleka. Mutite da dobijete krem bez grudvica, a ostatak mleka stavite da provri. U ključalo mleko umešajte pripremljena žumanca i kuvajte dok se fil ne zgusne. Posebno umutite margarin i dodajte ga ohlađenom filu. Filujte kore, celu tortu, premažite i spolja, pa pospite seckanim bademima.

Thursday the 30th.