Grilijaš torta

0
1324

Potrebno je:
Kore: 12 jaja, 12 kašika šećera, 3 kašike brašna, 360 grama samlevenog grilijaša, a to su zapravo 160 grama šećera i 200 grama samlevenih oraha
Fil: 5 jaja, 10 kašika šećera, 125 grama čokolade, 250 grama putera, 1 vanilin šećer
grilijaš za posipanje: 200 grama šećera, 150 grama seckanih oraha
Glazura: 150 grama čokolade, 4,5 kašike ulja.
Priprema:
Pripremite prvo grilijaš. Rastopite na tihoj vatri šećer i dodati mlevene orahe. Izručiti na nauljeni tanjir i kad se ohladi, samleti ponovo. Za svaku koru umutiti penasto 4 belanca, dodati 4 kašike šećera, 4 žumanca, kašiku brašna i 120 grama samlevenog grilijaša. Ispeći tri takve korice u četvrtastom plehu obloženom masnim papirom. Za fil mutiti na pari pet celih jaja sa šećerom i vanilin šećerom i na kraju dodati čokoladu. Kad se fil ohladi, umešati  puter. Posebno pripremiti još jedan grilijaš za posipanje, tako što ćemo rastopiti šećer i ovog puta mu dodati seckane orahe. Sipati na nauljeni tanjir, i kad se ohladi, usitniti, ali ne previše.Filovati korice pripremljenim filom i svaku obilno posipati grilijašem. Gornju koricu samo premazati filom, kao i celu tortu sa strane. Ostaviti da se malo rashladi u frižideru, pa naneti glazuru od čokolade. Ivice torte ukrasiti preostalim grilijašem. Za čokoladnu borduru umutiti penasto 100 grama putera i 100 grama rastopljene čokolade, pa špricem sa zvezdastim otvorom dekorisati ivice torte. Glazura od čokolade – otopiti na tihoj vatri čokoladu i ulje, izmešati i naneti dugačkim širokim nožem preko ohlađene torte. Kad se glazura stegne, dodatno dekorisati rastopljenom čokoladom bez ulja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here