Boem torta

0
1100

boem-tortaPotrebno je:
10 belanaca, malo soli, 250 gr. kristal šećera, 5 žumanaca, 50 gr. čokolade za kuvanje, ½ čepa ruma, 50 gr. suvog groždja, 280 gr. mlevenog lešnika, malo ruma za prskanje pečenog testa
Za kremu: 2 dcl. vode, ½ kašičice kristal šećera, 3 prepune kašičice mlevene crne kafe , 2 prepune kašičice škrobnog brašna5 žumanaca, 250 gr. kristal šećera, 150 gr. magarina
Za premazivanje tepsije: 25 gr. margarina, malo prezla
Za glazuru: 50 gr. čokolade za kuvanje, 50 gr. margarina

Priprema:
kreme: Staviti 2 dcl. vode u džezvu, dodati pola kašičice kristal šećera i staviti da se kuva. Kada voda zakipi dodati 3 prepune kašičice mlevene crne kafe i pustiti da provri, te izručiti u šolju, da se kafa istaloži.Žumanca, šećer, kuvanu crnu kafu bez taloga i 2 prepune kašičice škrobnog brašna staviti u jedan sud i na laganoj vatri kuvati uz stalno mešanje varjačom, a može i mikserom povremeno da masa postane jednolično glatka i da se ne stvore grudvice. Kuvati na laganoj vatri dok se krema ne zgusne, odnosno dok ne baci mehuriće, oko15 minuta.Kuvanu kremu ostaviti da se ohladi..U ohladjenu kremu umutiti razradjen margarin.
testa: suvo grožđe preliti vrelom vodom da nabubri.Čokoladu rastopiti na laganoj vatri.Belanca sa malo soli mikserom umutiti u čvrst sneg, dodati šećer i dalje dobro mutiti.Umućenoj masi dodavati jedno po jedno žumance, rastopljenu čokoladu i rum i dobro umutiti mikserom.Na kraju dodati mleveni lešnik i nabubrelo suvo grožđe i varjačom umešati.Tepsiju od rerne premazati margarinom, staviti papir za pečenje kojega isto treba namazati margarinom, pa posuti prezlima.
Rernu zagrejati na 160 stepeni.Tepsiju sa testom staviti u zagrejanu rernu da se peče 40 min.
Testo prevrnuti na ravnu površinu posutu prezlima (da se testo ne bi zalepilo), skinuti papir za pečenje te pustiti da se ohladi.
Ohladjeno testo po dužini razrezati na pola da se dobije veličina torte od pola tepsije.Prvu polovinu testa staviti na tacnu za posluživane dobro poprskati sa rumom i premazati kremom.Na kremu staviti drugu polovinu testa koju isto treba poprskati sa rumom i preliti glazurom od čokolade.
glazure od čokolde:u šerpici na laganoj vatri rastopiti margarin i čokoladu uz mešanje i preliti preko kolača.Ja sam za glazuru koristila i tamnu i belu čokoladu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here