Torta Opera

0
991

torta-operaPotrebno je:
Biskvit: 50 grama brašna (tip 400), 200 grama prepečenih mlevenih badema, 2 jaja, 2 belanca (žumanca sačuvati za krem)
pola paketića praška za pecivo, prstohvat soli, 100 grama šećera u prahu + 30 grama za pripremu mlevenih badema, 30 grama kristal šećera, 40 grama otopljenog putera (ukloniti penu i ohladiti)
Sirup: 1 kašičica espreso granulata, 1 dl vode + 1 kašika vode za rastvor granulata, 100 grama šećera, 0,5 dl konjaka
Krem od kafe i putera: 2 kašičica espreso granulata, 0,5 dl vode + 1 kašika vode za rastvor granulata, 75 grama šećera, 2 žumanca
125 grama putera omekšalog i naseckanog na tanje listove
Glazura i ukras: 100 grama putera, 200 grama najkvalitetnije čokolade (preko 70% kakaoa), šlag (za ukras), 12 čokoladnih pralina sa punjenjem od kafe (poželjno od bele čokolade)

Priprema:
Priprema biskvitnih kora:
Bademe peći u plitkom plehu na 120 stepeni oko 10 minuta. Samleti ih u procesoru sa 30 grama šećera u prahu. Zagrejati rernu na 220 stepeni. Pripremiti plići četvrtasti kalup za pečenje (24 x 36 cm) obloživši ga namašćenim papirom za pečenje, tako da papir prelazi preko rubova kalupa oko 2 cm. Brašnom upiti višak masnoće sa papira.
Najvećom brzinom miksera lupati cela jaja 2-3 minuta, tj. dok im se zapremina ne utrostruči. Smanjiti brzinu miksera i dodati mlevene bademe i 100 grama šećera u prahu. Kratko mešati da bi se bademi sjedinili s jajima, pa dodati brašno uz prosejavanje. Lagano ga umešati. Penasto ulupati belanca srednjom brzinom miksera. Dodati prašak za pecivo, prstohvat soli i mutiti 1-2 minuta. Dodati kristal šećer i ulupati čvrst, ali ne i suv sneg. Belanca postepano dodati u smesu s bademima i potpuno ih umešati najmanjom brzinom miksera. Na kraju, u smesu za biskvit dodati otopljen pa ohlađen puter i umešati. Izliti smesu u pripremljeni kalup i poravnati gornju površinu.Peći oko 10 minuta, tako da dobije svetlozlatnu boju (paziti da ne porumeni previše). Ohladiti u kalupu 10 minuta, a zatim ga pomoću papira prevrnuti na rešetku i potpuno ohladiti na sobnoj temperaturi.
Priprema sirupa:
Rastvoriti granulat espresa u kašiki vode. U posudi sa debljim dnom u 1 dl vode umešati šećer i pustiti da proključa uz mešanje. Kada proključa, pustiti da kuva 5-6 minuta, tako da se dobije gust sirup. Skloniti s vatre i dodati konjak i kafu. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Priprema krema:
Rastvoriti granulat espresa u 1 kašiki vode. U maloj posudi umešati 75 grama šećera u 0,5 dl vode. Pustiti da proključa uz mešanje, a zatim kuvati bez mešanja nekoliko minuta dok se sirup ne zgusne. U međuvremenu, lupati žumanca srednjom brzinom miksera oko 2 minuta. Lagano dodati vruć sirup. Mešajući bez prekida dodati kafu u krem dok se potpuno ne ohladi, oko 5 minuta. Naseckati puter na listove (5-6) i postepeno ga dodati i potpuno umešati u krem, tako da krem bude gladak i gust. Krem hladiti u frižideru oko 30 minuta.
Priprema glazure:
Krupno narendati čokoladu i odvojiti 2 kašike.Otopiti puter i svu preostalu čokoladu u posudi sa debljim dnom. Skloniti sa vatre i umešati još 2 kašike čokolade u glatku i sjajnu glazuru. Ohladiti na sobnoj temperaturi.
Slaganje torte:
Podeliti biskvit na 2 kore. Postaviti prvu koru na četvrtasti stakleni tanjir. Preliti polovinu sirupa preko kore, a zatim premazati kremom. Poklopiti drugom korom. Preko druge kore preliti ostatak sirupa.Hladiti u frižideru oko sat vremena.Zagrejati glazuru, tako da može da se razmaže i bogato glazirati ohlađenu tortu. Izrezati je na 12 kocki. Svaku kockicu ukrasiti šlagom iz šprica i na vrh staviti pralinu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here