Bela božićna torta

0
984

Bela bozicna tortaPotrebno je:
180 g šećera, 1 kesica vanilinog šećera, 6 jaja, 120 g brašna, 80 g gustina, 6 listova želatina, 300 g bele čokolade, 4 cl likera od pomorandže, 500 ml slatke pavlake, 2 kašike kakao praha, 150 g kandirane pomorandže, 500 g bele marcipan mase, 16 sedefastih šećernih perli, široka dekorativna traka, maslac
aroma po želji

Priprema:
Penasto umutiti žumanca sa 90 g šećera i vanilin šećerom. belanca umutiti u čvrst sneg sa 90 g šećera. Spojiti obe mase, pažljivo varjačom umešati brašno i gustin, pripremljenu smesu izliti u maslacem namazan kalup za tortu i peći u zagrejanoj rerni na 175° 25-30 minuta. Ohladjeno podeliti na 3 dela. Listove želatina staviti u hladnu vodu da omekšaju. Na pari otopiti 300 g bele čokolade, uliti liker od pomorandže i na kraju umešati razmekša- ne listove želatina. Slatku pavlaku čvrsto umutiti, zatim umešati u rashlađenu čokoladnu masu, podeliti je na 2 jednaka dela. U jednu polovinu dodati 2 kašike kakao praha, a u drugu kandiranu pomorandžu. Donji deo patišpanja namazati tamnim filom, staviti srednji deo patišpanja, namazati ga filom sa kandiranom pomorandžom i odozgo staviti treći deo patišpanja. Marcipan masu izmesiti da omekša, po želji i ukusu dodati aromu, zatim oklagijom pažljivo rastanjiti između dva lista samolepljive folije za domaćinstvo. pažljivo prekriti celu tortu. Preostalu masu marcipana premesiti, rastanjiti i iseći ili kalupom izvaditi 16 oblika pahulje. Pahulje složiti po gornjoj površini torte, na sredinu svake pahulje staviti po jednu šećernu perlu. Na kraju tortu obmotati dekorativnom trakom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here