Torta rapsodija

0
666

torta rapsodijaPotrebno je:
za I. biskvitnu koru: 6 jaja, 8 kašika šećera, 2 kašike brašna, 6 kašika kakaa, 1 kesica praška za pecivo, 12 kašika mlevenog kikirikija, 4 kašike džema od kajsije,
za II. biskvitnu koru: 3 jajeta, 3 kašike šećera, 3 kašike brašna, 1 kesica praška za pecivo, 50 g mlevenog kikirikija, 2 kašike džema od kajsija,
za fil: 10 žumanaca, 250 g šećera, 1 dl konjaka, 4 kašike meda, 250 g mlevenog kikirikija, 5 dl slatke pavlake, 10 g želatina,
za natapanje biskvitne kore: 1 dl konjaka, 0,5 dl mleka,
za dekoraciju: 100 g mlevenog kikirikija, 2,2 dl slatke pavlake.

Priprema:
Umutite belanca i šećer u čvrst šne. Neprestano muteći, dodajte jedno po jedno žumance. Postupno dospite brašno pomešano sa praškom za pecivo, kakao, kikiriki i džem. Lagano izmešajte da biste dobili homogenu masu.Pripremite kalup prečnika 26 cm. Namažite ga margarinom i pospite brašnom. U njega sipajte biskvitno testo.Pecite ga trideset pet minuta na 180° C, u prethodno zagrejanoj pećnici. Biskvitnu koru ostavite da se ohladi pa je presecite na dva vodoravna dela.Umutite belanca i šećer u čvrst šne. Neprestano muteći, dodajite jedno po jedno žumance. Postupno dospite brašno pomešano sa praškom za pecivo, kikiriki i džem. Lagano izmešajte da biste dobili homogenu masu.Pripremite kalup prečnika 26 cm. Namažite ga margarinom i pospite brašnom. U njega sipajte biskvitno testo,Pecite ga trideset pet minuta na 180° C, u prethodno zagrejanoj pećnici. Biskvitnu koru ostavite da se ohladi.U odgovarajuću posudu stavite žumanca, šećer i konjak. Sastojke izmešajte a zatim smesu stavite na paru i kuvajte je dok se ne zgusne. Dodajte med i mleveni kikiriki. Fil sklonite sa pare i ostavite ga da se ohladi. Posebno umutite slatku pavlaku a zatim je sjedinite sa filom.Želatin pripremite po uputstvu sa kesice. Sipajte ga u fil i sve sjedinite pomoću električnog miksera.Od pripremljenog fila odvojite 2 dl za dekoraciju.Biskvitne kore natopite mešavinom mleka i konjaka.Crnu koru premažite trećinom fila. Preko njega stavite žutu koru pa je takodje premažite trećinom fila. Odozgo položite crnu koru, Preostalim filom premažite tortu odozgo i sa strane.Gornju površinu torte pospite mlevenim kikirikijem. Slatku pavlaku umutite u čvrst šlag. Poslastičarski špric napunite šlagom i dekorišite stranice torte, obod i sredinu. Ostatkom fila napunite drugi špric sa manjim otvorom i dekorišite tortu po obodu i samu sredinu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here