Punč torta

0
962

punc torta2Potrebno je:
za biskvitnu koru: 6 jaja, 4 kašike vode, 150 g šećera, 1 vanil-šećer, 150 g brašna, 100 g gustina, 3 kašičice praška za pecivo,
za natapanje biskvitne kore: 10 kašika soka od pomorandže, 2 kašike soka od limuna, 2 kašičice ruma.
za fil: 150 g marcipana, 100 g šećera u prahu, 2 kašičice ruma,
za premazivanje: 200 g marmelade od pomorandže,
za preliv: 150 g šećera u prahu, 1 kašičica maslaca, 3 kašike tople vode,
za dekoraciju: 2 kašike kakaa u prahu, 100 g iseckanih badema.

Priprema:
Umutite žumanca, vodu, šećer (75 g) i vanil-šećer u penastu smesu. Posebno umutite belanca i šećer (75 g) u čvrst šne pa ga umešajte u žumanca. U smesu postupno dosipajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i gustin. Sastojke lagano izmešajte drvenom varjačom.Pripremite kalup prečnika 26 cm. Namažite ga margarinom i pospite brašnom. U njega sipajte biskvitnu smesu.Pecite je trideset minuta na 170° C, u prethodno zagrejanoj pećnici.Biskvitnu koru ostavite da se ohladi pa je presecite na tri vodoravna dela.Izmešajte 50 g marcipana, 50 g šećera u prahu i dve kašičice ruma. Ovom smesom prekrijte donji biskvit. Preko nje položite drugi biskvit.Izmešajte sok od pomorandže i limuna i rum, pa time natopite drugi list. Položite treći list.Zagrejte marmeladu i njome premažite tortu odozgo i sa strane. Zamesite preostali marcipan sa 50 g šećera u prahu. Marcipan smesu rastanjite oklagijom pa njome prekrijte tortu.

Izmešajte šećer u prahu i vodu u glatku smesu.U nju umešajte rastopljeni, vruć maslac (odvojite dve kašike za dekoraciju). Ovim prelijte tortu.Izmešajte dve kašike glazure sa kakaom. Glazuru preručite u poslastičarski špric sa malim, okruglim završetkorn. Po gornjoj površini torte istisnite tanku spiralnu liniju, idući od sredine ka obodu. Koristeći se nožem, povucite preko glazure ravne linije od sredine ka obodu. Tortu sa strane pospite bademima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here