Kesten torta

0
757

kesten tortaPotrebno je:
300 g kesten pirea, 8 kuvanih i očišćenih kestena, 30 ml mleka, 130 g maslaca, 250 g čokolade za kuvanje, 6 jaja, 190 g šećera
2 vanilin šećera, 200 ml ruma, 150 g brašna, 20 g šećera u prahu

Priprema:
U posudu iznad pare stavimo mleko, dodamo maslac, rendanu čokoladu za kuvanje i sve zajedno mešamo  dok ne dobijemo jednoličnu kremu, pa onda stavimo na stranu da se hladi. U zasebnu posudu odvojimo žumanca od bjelanaca, dodamo 150 g šećera i vanilin šećer, pa sve zajedno penasto izmutimo. Zatim u posudu sa žumancima dodamo smesu od čokolade, nežno izmešamo sastojke, pa redom umešamo kesten pire, rum i prosejano brašno.Od bjelanaca istučemo čvrsti sneg (na pola miksanja dodamo šećer u prahu), te i njega nežno umešamo u smesu (prvo manji dio, a zatim i ostatak). Dobijenu smesu premestimo u kalup, koji smo obložili papirom za pečenje i sve zajedno stavimo  u pećnicu, zagrejanu na 180°C, 40-ak minuta.Gotovu tortu izvadimo iz pećnice, ostavimo da se malo ohladi, a zatim je izvadimo na rešetku da se potpuno ohladi.Za to vreme u šerpu stavimo kašiku vode i 40 g šećera, a kada se šećer rastopi i počne karamelizovati u njega nakratko uronimo cele očišćene kestene, pojedinačno nabodene na drvene ražnjiće ili čačkalice. Ohladjenu tortu posipamo šećerom u prahu, ukrasimo karamelizovanim kestenima i poslužimo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here