Torta od belanaca sa marmeladom od kestena

0
982

Torta od belanaca sa marmeladom od kestenaPotrebno je:
8 belanaca, 300 g šećera u prahu,150 g brašna,150 g rastopljenog putera, 2 kašike šećera u prahu. Za 1 kg marmelade od kestena, potrebno je 500 g kesten-pirea, 500 g kristal-šećera, šipka vanile i 1 dl vode.

Priprema:
U čvrsto ulupan sneg od šest belanaca umešajte šećer, brašno i rastopljeni puter. Kalup za tortu podmažite puterom i obložite papirom za pečenje takođe premazanim puterom. Sipajte u kalup masu od belanaca i pecite u dobro zagrejanoj rerni 45 minuta na 250 stepeni. Marmeladu od kestena pravite tako što u šerpu stavite kesten-pire, dodajte šećer, šipku vanile i vodu i mešajte na tihoj vatri dok varjača provučena kroz posudu ne ostavi za sobom brazdu na dnu. Odvojite koliko vam je potrebno za tortu i ohladite, a ostatak marmelade sipajte u tegle, hermetički zatvorite, a zatim sterilišite na pari ili u rerni. Sutradan isecite koru za tortu horizontalno na 3-4 dela, premažite ih marmeladom i stavite delove jedan na drugi. Ulupajte čvrst sneg od preostala dva belanceta, dodajte dve kašike šećera i mutite dok masa ne bude sasvim čvrsta. Premažite tortu odozgo i sa strane, stavite u slabo zagrejanu rernu na 170 stepeni i sušite dok pena ne očvrsne.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here