Mousse torta sa jagodama

0
933

Mousse torta sa jagodamaPotrebno je:
1 pakovanje piškota, 250 gr. bele čokolade, 3 jaja srednje veličine, 2 kašike šećera, 5 dcl. mlečne slatke pavlake, 10 gr. želatina u prahu, 1 dcl. vode, oko 500 gr.jagoda,
šlag ili umućena slatka pavlaka za dekoraciju

Priprema:
Jaja i šećer penasto umutiti i kuvati na pari desetak minuta uz mešanje. Skloniti sa pare, dodati čokoladu i izmešati da se dobije fina glatka smesa. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, dodati prethodno nabubren u vodi i malo zagrejan želatin i smesu sa belom čokoladom, sve dobro izmiksati.
Piškote umakati u mleko i rasporediti u kalup za torte prečnika 24 cm. Preko piškota rasprediti cele jagode, naneti fil i ostaviti nekoliko sati, najbolje preko noći, u frižider.
Pre vađenja torte iz kalupa proći prethotno nožem uz ivicu obruča da se torta lepo odvoji.
savet – posuda za kuvanje jaja na pari treba da je debljeg dna i ivica da ne bi došlo do zgrušavanja jaja ili žumanaca, zavisi šta se sprema, dno posude ne sme dodirivati vrelu vodu. Ako slučajno primetite male grudvice u smesi, skloniti sa pare i proći fil kroz cediljku za supu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here